Index Vakbarát Hírportál

Adatelemzős állami szerződést nyert a brexitkampány mögött álló MI-cég

2020. június 5., péntek 10:33

A járvány elleni küzdelem érdekében újabb állami szerződést kötött a brit kormány a Faculty nevű vállalattal – írja a Guardian. A cég neve a Vote Leave (a brexitért küzdő) kampányban került látványosan közel a brit politikához. A mesterséges intelligenciával foglalkozó cég a 400 ezer fontos (153 millió forintos) szerződés szerint a britek közösségi oldalas adatait, rezsiszámláit és hitelbesorolását elemzi majd, hogy a kormány hatékonyabban tudjon harcolni a koronavírussal.

A szerződést még májusban a lakásügyi, közösségi és helyi önkormányzatok minisztériumával kötötték, de a nyilvános szerződés részben titkosított, így nem tudni pontosan, mi lesz a Faculty feladata. Emberjogi csoportok már többször megkérdőjelezték, hogy a kormánnyal leszerződő magánvállalatok hogyan használják fel az emberek bizalmas információit.

Az elmúlt két évben ez legalább a kilencedik állami pályázat, amit a Faculty elnyert, és amikért az állam összesen több mint félmilliárd forintnyi fontot fizetett. A kilencből három szerződés arról szól, hogy a Faculty MI-szolgáltatásokat nyújt a koronavírus hatásai ellen küzdő kormánynak. A cég nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy összesen hány járványügyi pályázatot nyert el, ahogy azt sem, hogy pontosan mennyi állami pénzt kapnak.

A Faculty szoros kapcsolatban áll a miniszterelnöki és a kabinetiroda több dolgozójával is. A legutóbbi szerződést – a járványra való tekintettel – a kormány kifejezetten a Facultyra szabta, pályázatot nem írtak ki. A minisztérium szerint szükség van a magáncég azonnali segítségére, nem volt idő pályáztatgatni. Ez nem az első ilyen szerződés a járvány kitörése óta, és nem a Faculty az első vállalat, ami így nyer el állami pénzeket. A szerződés alapján a Faculty áprilistól júliusig dolgozik majd a kormány projektjén.

A szerződésben leírt három kulcsfontosságú terület, ahol a vállalat besegít, titkosítva van.

Ez a minisztérium szerint azért szükséges, mert érzékeny adatokról van szó.

Dominic Cummings miniszterelnöki főtanácsadó – aki nemrég azzal bolygatta meg a brit közvélemény kedélyeit, hogy átautózott a fél országon a koronavírusos feleségével és a gyerekeivel, hogy tesztelje a látását – nemrég felbérelte a Faculty egyik kutatóját, Ben Warnert. Áprilisban Cummings és Warner részt vett a kormány tudományos tanácsadóinak konferenciáján, amin a Faculty vezérigazgatója (és Ben Warner testvére) Marc Warner is ott volt.

A Faculty állítja: ügyelnek arra, hogy ne alakuljon ki összeférhetetlenség, ahogy azt is, hogy eddig minden szerződést törvényesen nyertek el. A Covid-19-cel kapcsolatban eddig legalább két állami projektet is elnyertek.

A kabinetiroda egyik minisztere, Lord Agnew a Faculty 90 ezer fontnyi részvényének a tulajdonosa, de annak ellenére se adja el a részvényeit, hogy ő felügyeli a kormány digitális szolgáltatásait. A szolgáltatás magában foglalja a digitális beszerzéseket is.

Egy kampánycsoport perrel fenyegeti a kormányt, hátha így több mindent megosztanak a magánvállalatokkal kötött szerződéseikről, és arról, hogy ezek a cégek hogyan vigyáznak az állampolgárok adataira.

Rovatok