Index Vakbarát Hírportál

Féktelen zabagép fenyegeti Ausztrália biológiai sokféleségét

2020. június 5., péntek 18:21 | aznap frissítve

Egy betolakodó és ráadásul falánk békafaj fenyegeti Ausztrália biológiai sokféleségét - írja az MTI egy új tanulmány alapján.

A Dél-ausztráliai Egyetem tudósai szerint a foltos combú béka (Litoria cyclorhyncha) Nyugat-Ausztráliából vándorolt át a kontinens déli részére, ahol mostanra több mint ezer egyedre duzzadt a populációja. Ezen a linken meg lehet hallgatni a hangját is. 

"Ez a béka egy féktelen zabagép, ami szinte mindent megeszik, ami belefér a szájába" - mondta Christine Taylor, a tanulmány egyik társszerzője. Taylor szerint a helyi fajok fokozatos bekebelezése révén a békafaj hatással van az ökoszisztémára, ami megváltoztathatja vagy módosíthatja a helyi táplálékláncot. Az őshonos madarak, hüllők és emlősök alulmaradhatnak vele szemben az erőforrásokért folyó versenyben, ami felboríthatja a biológiai sokféleséget.

Mindent felfal és nagyon mozgékony

A kutatók mesterséges vizenyős területeken, városi környezetben és bozótosokban befogott 76 béka gyomortartalmát vizsgálták meg. Mindegyik példány gyomrában legalább hat zsákmányállat maradványait azonosították, összesen 200 különböző fajból.

A Litoria cyclorhyncha nagyon mozgékony, már sikerült több mint kétezer kilométert megtennie és létrehoznia egy kolóniát. Jól tűri a sós környezetet és a meleget, azt eredményezheti, hogy tovább terjeszkedik, és ha nem fékezik meg, akkor kelet felé veheti az irányt - figyelmeztettek a kutatók. 

Rovatok