Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látszik az orosz folyóba ömlött olaj

2020. június 5., péntek 11:48

Az űrből is látható az orosz Ambarnajába ömlött olaj – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) műholdfelvételeiről. Az olaj múlt hét pénteken ömlött a folyóba, mikor a Nornickel egyik leányvállalatának Norilszkhoz közeli erőművében összeroskadt egy üzemanyagtartály, amit a permafrosztra építettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök válsághelyzetet rendelt el, és egy videókonferencián megszidta a vállalat vezetőit, mert a hatóságok csak a baleset után két nappal, a közösségi oldalakon terjedő információk alapján értesültek a katasztrófáról.

Az olaj a folyó 12 kilométeres szakaszán terjedt el, de mobilgátakkal elvileg sikerült megakadályozni, hogy az olaj eljusson a sarkköri tavakba (ahova az Ambarnaja folyik), ahonnan továbbterjedhetne az azokból eredő folyókba. A folyó megtisztítása évtizedekbe telhet.

Az ESA Copernicus Sentinel-2 küldetése gyakran halad el az érintett terület felett, így a magas térbeli felbontású kamerával nyomon lehet követni a vizek változását. A felvételeken jól látható a május 31-én kiömlött olaj, ami vörösre festette a folyót.

Rovatok