Index Vakbarát Hírportál

Így tért vissza a NASA a SpaceX hátán az űrállomásra

2020. június 5., péntek 22:18

Az elmúlt héten végigkövettük az űrtörténelmi eseményt, aminek köszönhetően az amerikai űrkutatási hivatal kilenc év után ismét elmondhatja magáról, hogy képes amerikai földről, amerikai űrhajóval, amerikai űrhajósokat küldeni az űrbe. A NASA és a SpaceX közös tesztrepülése, a Demo-2 első körben szerdára volt kitűzve, de akkor a kedvezőtlen időjárás miatt végül elhalasztották a Falcon-9 rakéta startját.

Szombaton ismét megpróbálkoztak a Crew Dragon űrhajó első emberes tesztjével, és akkor már megkönyörült rajtuk – és az élő internetes adást követő rekordszámú, több mint tízmillió nézőn – a szeszélyes flordiai időjárás. Magyar idő szerint 21 óra 22 perckor sikeresen elstartolt a SpaceX Falcon-9 rakétája, amivel a legfontosabb mérföldkövéhez érkezett a NASA kereskedelmi partnerségen alapuló programja: útra kelt a Nemzetközi Űrállomás felé két veterán amerikai asztronauta: Bob Behnken és Doug Hurley.

A Demo-2 küldetés oroszlánrészén vasárnap lett túl a SpaceX és a NASA: a Crew Dragon gond nélkül dokkolt az ISS-hez, és a nap végén a két űrhajós csatlakozhatott az űrállomáson dolgozó orosz és amerikai űrhajósokhoz. Az alábbiakban látható nagyképes válogatással összefoglaljuk a küldetés legfontosabb mozzanatait, összeszedve néhány kevésbé ismert, de remek fotót az utóbbi időszakból.

Rovatok