Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk feldarabolná az Amazont, amiért az nem akart kiadni egy Covid-19-ről tévinformációkat terjesztő könyvet

2020. június 8., hétfő 08:56

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója a Twitteren kelt ki az Amazon internetes kereskedőcég ellen, a monopóliumok elleni harc szószólójaként a cég feldarabolására szólítva fel. Mindezt azért, mert az Amazon Kindle e-könyv-olvasó rendszerére tartalmat kiadó Direct Publishing Service először visszautasította, hogy megjelentesse Alex Berenson Unreported Truths about COVID_19 and Lockdowns című könyvét [Nem közölt igazságok a a Covid-19-ről és a lezárásokról].

„Ideje feldarabolni az Amazont. A monopóliumok rosszak!” – írta Musk.

Egy korábbi tweetben az Amazon tulajdonosának, Jeff Bezosnak a helyzetet „őrültnek” minősítette. Csakhogy az (egyébként valóban rengeteg dolog miatt kritizálható) Amazon itt felelősségteljesen próbált eljárni, hiszen a könyv butaságokkal és szándékos hazugságokkal van telis-tele, ami járvány idején konkrét közegészségügyi veszélyt jelent.

Musk Berenson tweetjére reagált, amiben az írta, hogy az Amazon cenzúrázta az ő könyvét. Ennek alátámasztásául az Amazontól kapott emailt mellékelte, amiben a cég az irányelveivel való összeférhetetlenségre hivatkozva tagadta meg a közlést. A cég később a Business Insidernek már azt mondta, hogy a könyvet hiba volt a részükről visszautasítani, és mégis meg fogják jelentetni.

Berenson korábban a New York Timesnál dolgozott, és ismert „koronavírus-szkeptikus”, aki rendszeresen tesz közzé állításokat arról, hogy az egész világjárvány csak fel lett fújva, különféle érdekkörök parancsára. Állítása szerint a 30 éven aluliak semmiféle veszélyben nincsenek. Hasonló tartalmú és a lezárások elleni fellépésre felszólító tweeteket Musk is közölt korábban.

Musk a járvány kezdetekor pánikolásnak és ostobaságnak minősítette az intézkedéseket, és az Egyesült Államok gazdasági életének azonnali újranyitása mellett kampányolt. Az otthon maradásra felszólító utasításokat pedig

fasisztának

nevezte. A helyi rendelkezéseknek ellentmondva újra is nyitotta a Tesla kaliforniai gyárát. A koronavírus-halálozás számai szerinte félrevezetők. Ebben valószínűleg igaza is van, hiszen a valódi szakértők szerint a hivatalos adatok alulbecsülik a valós veszteségeket.

Rovatok