Index Vakbarát Hírportál

A bíróság akadályozta meg, hogy letartóztassák a Samsung vezérét

2020. június 9., kedd 13:08

Li Dzsejong a Samsung vezérigazgatójának fia, de mivel apja már évek óta betegeskedik, valójában ő irányítja a vállalatkonglomerátumot. A dél-koreai ügyészség szerint nem mindig tiszta eszközökkel. Korábban különféle gazdasági bűncselekmények miatt már ült börtönben, és most is le akarták tartóztatni tőzsdei manipuláció, illetve könyvelési csalás vádjával.

A bíróság azonban – egyelőre – megakadályozta, hogy Lit letartóztassák. Ugyanakkor ez nem jelent felmentést, az ügyészség tovább nyomoz a Samsung-vezér vélt gazdasági visszaélései iránt. Az ügy még a dél-koreai politikai és gazdasági életet (a kettőt a legtöbb délkelet-ázsiai országban nehezen lehet elválasztani egymástól) egyaránt megrázó 2017-es botrányra vezethető vissza, sőt még régebbre.

Az ügyészség indítványában egy 2015-ös ügylet miatt kérte a bíróságot, hogy rendelje el Li letartóztatását. Akkor meglehetősen gyanús körülmények között olvasztották egybe a Samsung vállalatcsoport két egységét, a Samsung C&T-t, illetve a Cheil Industriest. Az ügyészség szerint a manőver célja az volt, hogy Li megszerezhesse a teljhatalmat a cégen belül. A Samsung visszautasítja a vádakat, nyilatkozatuk szerint semmi értelme azt feltételezni, hogy Linek bármi szerepe volt az ügyletet megelőző döntéshozatalban.

Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a hosszadalmas nyomozás során már három Samsung-topmenedzsert ítéltek börtönbüntetésre (közöttük egy alelnököt is), amiért elrejtettek vagy megsemmisítettek bizonyítékokat. A Samsung közleményében viszont azzal vádolja az ügyészeket, hogy a vizsgálatukkal csak tovább nehezítik az igazgatók vállára nehezedő terheket, a koronavírus-járvány, illetve az amerikai–kínai kereskedelmi háború meghatározta vészterhes időkben.

Li Dzsejong Li Künhi, a Samsung (névleges) elnökének fia, illetve a cégalapító Li Bjungcsol unokája. Korábban alsóbb szinteken dolgozott a vállalatcsoportban, de apja 2014-es szívrohama után átvette az irányítást – noha ehhez formális tisztséget nem birtokol. A Forbes szerint magánvagyona 6,6 milliárd dollárra rúg.

2017-es letartóztatásakor azzal vádolták, hogy a korábbi államelnök, Pak Gunhje körüli botrány részese volt, és a gazdasági bűncselekmények sorát követte el a vesztegetéstől a sikkasztáson és a bevételek külföldre rejtésén keresztül a hamis tanúzásig. A Samsung 35,7 millió dollárnyi vont utalt át két Pakhoz köthető alapítványnak, politikai szívességekért cserébe.

A kormány jóindulatára Linek a vádak szerint azért volt szüksége, mert a két Samsung-cég összevonásához kellett az állami nyugdíjalap hozzájárulása. Márpedig ez az összevonás kellett Li hatalomátvételéhez. A Samsung természetesen mindent tagad. Pontosabban azt elismerik, hogy utaltak támogatást az elnökhöz köthető alapítványnak, de semmit sem vártak cserébe.

2017 augusztusában Lit letartóztatták, és öt év börtönre ítélték. Fél évvel később azonban a legfelsőbb bíróság  büntetést megfelezte, és a végrehajtását felfüggesztette. Vagyis Li szabadon távozhatott a börtönből.

(BBC)

Rovatok