Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai kormány évtizedekig nem gátolta meg a kínai kiberkémkedést

2020. június 9., kedd 15:17 | három éve frissítve

Az amerikai szenátus belbiztonsági bizottságának egyik albizottsága ma hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben arra jutottak, hogy az amerikai kormányok majdnem húsz éve nem tettek eleget a kínai állami hátterű, de az Egyesült Államokban is tevékenykedő telekommunikációs vállalatok jelentette kiberbiztonsági veszély elhárítása érdekében. 

Emiatt a négy legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat leányvállalataik révén úgy tudtak működni Amerikában, hogy tevékenységükre a hatóságoknak szinte semmilyen rálátásuk nem volt – legalábbis a szenátusi vizsgálóbizottság szerint. Ez lehetővé tehette, hogy e cégek segítsék a kínai titkos szolgálatokat az amerikai cégek elleni kémkedésben – például a telefonjaik által gyűjtött adatok Kínába továbbítása révén.

A jelentés az amerikai vállalatokat is hibáztatja, amiért azok szinte semmi figyelmet nem szenteltek az 5G-kompatibilis hálózati eszközök fejlesztésének. Így az amerikaiak jelentős hátrányból indultak, amikor igyekeztek a Huawei globális térnyerését ellensúlyozni az 5G-hálózatok kiépítése terén.

A megállapítások szerint az amerikai kormányzati erőfeszítések a kínai kiberkémkedés visszaszorítása érdekében eddig erősen ad hoc jellegűek voltak, és az intézkedések hatékonyságát sem ellenőrizték rigorózusan. 

FRISSÍTÉS: a Huawei a következő közleményt juttatta el hozzánk:

A Huawei Technologies az elmúlt időszakban többször is visszautasította azt a most éppen az amerikai szenátusi bizottság jelentésében is sugallt – de semmilyen módon alá nem támasztott - állítást, hogy a vállalat együttműködött volna a kínai titkosszolgálatokkal vagy akár azt, hogy állami cég volna. Mindez csupán egy újabb fejezete az amerikai kormányzati szervek hosszú idő óta zajló – bizonyítékok nélküli és a tényeket figyelmen kívül hagyó – alaptalan vádaskodásának. A Huawei ráadásul sohasem volt a kínai állam tulajdona, hanem 100 százalékban magán – belső részvényesi struktúrával, saját munkavállalói tulajdonában - lévő, egyébként világszerte a legtöbbet vizsgált és átvilágított vállalat.

A Huawei ugyanakkor örömmel veszi tudomásul, hogy az amerikai szenátusi jelentés végre nyíltan rámutatott a vállalattal szembeni amerikai lejárató kampány valódi okára, azaz, az amerikai vállalatok jelentős lemaradására a technológiai innováció és különösen az 5G-hálózatok fejlesztése területén.

Rovatok