Index Vakbarát Hírportál

Az IBM kiszáll az arcfelismerés fejlesztéséből

2020. június 9., kedd 12:02

Az IBM új vezérigazgatója, Arvind Krishna az amerikai Kongresszusnak írt levelében bejelentette, hogy a cég nem fejleszt és kínál a továbbiakban arcfelismerő technológiákat. Egyúttal az arcfelismerés megújított törvényi szabályozására szólított fel, amely jobban szolgálná a rasszok közötti jogegyenlőséget.

A cég ellenzi az arcfelismerés tömeges megfigyelésre, illetve etnikai azonosításra való használatát. Nem adtak magyarázatot arra, hogy miért pont mostanra időzítették a technológiából való kivonulásukat, Krishna ugyanakkor elmondta a riportereknek, hogy 

most van itt a nemzeti párbeszéd ideje arról, hogy az arcfelismerő technológiát kell-, és ha igen, hogyan kell alkalmazni a hazai rendfenntartásban.

A Reuters megjegyzi, hogy a bejelentés egybeesik az Egyesült Államokban a fekete George Floyd rendőri megölése miatt kirobban országos tiltakozásokkal. Így folytatódik az IBM vezérigazgatójának nyilatkozata: "Az IBM nem fog együttműködni azon technológiák alkalmazásában - beleértve az egyéb forgalmazók által kínált arcfelismerő eszközöket is -, amelyek tömeges megfigyelésre, etnikai profilalkotásra, illetve az alapvető emberi és szabadságjogok megsértésére használhatók."

A döntés pénzügyileg nem lehetett annyira fájdalmas, hiszen az IBM arcfelismerő üzletága nem termelt számottevő bevételt. A cégen belüli források úgy nyilatkoztak, hogy a területről való kivonulás terve már hónapok óta érlelődik, azt tehát nem a jelenlegi amerikai tiltakozások hatására határozták el. 

Rovatok