Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan húzódik vissza a balatoni nád

2020. június 9., kedd 10:58

A Balatoni Fejlesztési Tanács ülésén elmondták, hogy az utóbbi pár évben 2,5 százalékkal csökkent a balatoni nádas területe, számol be a Népszava. Közben folyamatosan kotorni kell a tavat, mert a Zala folyó rengeteg hordalékot szállít a mederbe. Ötmillió köbméter hordalék eltávolítására van szükség.

A nádasok területe - főként az természetes, legális és illegális feltöltések miatt - 2,5 százalékkal csökkent. A veszteség 40 hektárt jelent. Azt azonban nem tudta az Országos Vízügyi Főigazgatóság megmondani, hogy mely részeken a legintenzívebb az illegális feltöltés, és milyen anyagokat használnak ehhez.

Számos forrásból úgy értesültek azonban, hogy az utóbbi időben súlyosan megszaporodtak az illegális stégek, illetve a törvénytelenül nyert földterületek a Balaton partja mentén. Márpedig ez a nádas rovására megy. A nádas rendkívül fontos szerepet tölt be a tó egészséges ökoszisztémája fenntartásában. Ha tönkre megy, az a teljes Balaton élővilágát veszélyezteti.

Ugyancsak a Népszava szemlézi a Die Pressét, amely arról számol be, hogy aggasztóan kevés a víz a Fertő-tóban. Legutoljára 55 évvel ezelőtt volt ilyen alacsony a vízszint, de egyelőre az osztrák vízügyesek sem tudják, hogy mit kezdjenek a helyzettel. 

150 éve már egyszer teljesen kiszáradt a tó. Most felmerült, hogy a Dunából vagy a Rábából vezetnének vizet a tóba, hogy emeljék a vízszintet, de ez ellen meg a környezetvédők tiltakoznak, mert szerintük ettől eliszaposodna a tó. A Fertő-tó legfőbb vízutánpótlását az eső jelenti, de abból a klímaváltozás következtében egyre kevesebb esik.

Rovatok