Index Vakbarát Hírportál

Kínai külügy: Nevetséges feltételezés, hogy már augusztusban megjelent a koronavírus Vuhanban

2020. június 9., kedd 17:33 | aznap frissítve

Peking nevetségesnek nevezte és visszautasította a Harvard kutatási eredményeit, amelyek szerint a koronavírus már tavaly augusztusban megjelenhetett Vuhanban – írja a Reuters.

A Harvard egyetem kutatása – amelyet más kutatók még nem lektoráltak – a vuhani kórházak parkolóhelyeiről készült műholdfelvételeket vizsgálta, illetve azt elemezte, hogy az internetes keresésekben hogyan bukkantak fel a koronavírus-fertőzés egyes tünetei, például a „hasmenés” vagy a „köhögés”. 

A tanulmány szerzői szerint ez alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány már jóval azelőtt jelen lehetett a nagyvárosban, mielőtt 2019 végén sikerült dokumentálni azt. Tavaly augusztusban ugyanis megnőtt a netes keresések között Vuhan környékén a „hasmenés”-re keresők száma, illetve ugyanebben a hónapban megfigyelhető volt a város kórházai forgalmának növekedése is a műholdképek alapján.  

A szerzők ugyanakkor azt is elismerik:

nincs konkrét bizonyítékuk arra, hogy a kórházak forgalmának növekedése és a tünetekre való netes keresések megszaporodása közvetlenül kapcsolódna a világjárványt okozó fertőzéshez.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden azt mondta: „Hihetetlenül nevetséges”, hogy valaki ilyen messzemenő következéseket vont le a kórházi forgalom mennyisége alapján. 

Rovatok