Index Vakbarát Hírportál

A WHO szakértője visszavonta, hogy ritka lenne a tünetmentes fertőzés a koronavírus esetében

2020. június 9., kedd 18:52 | aznap frissítve

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szakértője, Dr. Maria Van Kerkhove kedden visszavonta azt a korábbi kijelentését, amely szerint „nagyon ritka”, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek másoknak is átadják a fertőzést – írja a New York Times.

Van Kerkhove a WHO hétfői tájékoztatóján tette a fenti kijelentést, de egy nappal később elismerte, hogy ezt csak két-három tanulmány alapján állította, és szerinte „félreértés” az, hogy a tünetmentes fertőzés az egész világon ritka lenne a koronavírus esetében.

A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy „csak egy kérdésre válaszolt”, és nem a WHO irányelveiről beszélt.

A WHO felbukkanó betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője hétfői kijelentése miatt világszerte élesen kritizálták különböző tudósok és kutatók a WHO-t, szerintük ugyanis ez az állítás nem tükrözi a legfrissebb tudományos kutatások eredményeit. 

A Harvard kutatói azt hangsúlyozták keddi reakciójukban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a tünetmentes emberek valójában nagyon könnyen terjeszthetik a fertőzést. Egy sokat idézett tanulmány például azt állítja, hogy az emberek két nappal az első tüneteik jelentkezése előtt a legfertőzőbbek, és becslések szerint az új fertőzöttek 44 százaléka tünetmentes hordozótól kaphatja el a vírust.

Rovatok