Index Vakbarát Hírportál

170 ezer Covid-19-áldozatot várnak Amerikában szeptember végéig

2020. június 11., csütörtök 13:21

A Washingtoni Egyetem kutatói központi szerepet játszanak az amerikai koronavírus-járvány modellezésében. Rendszeresen megújítják az előrejelzéseiket. A legújabb frissítés szerint

október 1-ig 170 ezerre fog emelkedni az amerikai áldozatok száma.

A modellszámítások szerint szeptembertől, a nyár végével éles emelkedésbe kezd majd a napi esetszám, és ezzel a halálozás is. A kalkuláció szerint a várható halálos áldozatok száma a 133-290 ezres tartományon belül fog alakulni, és ezen belül a 169 890 tűnik a legvalószínűbb számnak. 

A napi halálozás június-júliusban csökkenő trendet fog követni a várakozás szerint, majd augusztusban stabil marad. Aztán szeptemberben jön a hideg zuhany. Most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy szeptember 1-én 410 ember fog meghalni az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés következtében, és ez az érték fog 1018-ra felmenni október 1-ig. Természetesen a modell bizonytalansága az időtávval együtt nő.

Az intézet közleményében kiemelik, hogy a járványellenes korlátozások feloldásával szaporodni fognak a tömegrendezvények, illetve az emberek mobilitása. A jelenlegi kutatásban június 6-ig gyűjtött mobiltelefonadatok szerepelnek, és már ebből is látszik a mobilitás emelkedése. Emellett egyéb tényezőket is bevettek a modellbe, például a maszkhasználatot, a szociális távolságtartást, a népsűrűséget.

Az intézet adatai szerint a maszkhasználat felére csökkenti a fertőzés átadásának esélyét, bár a használatot önbevallás alapján mérték, így nem feltétlenül megbízható. Az sem egyértelmű, hogy itt a fertőző személy vagy a megfertőzhető személy maszkhasználatáról van-e szó.

(CNN)

Rovatok