Index Vakbarát Hírportál

A petesejt válogat a spermiumok között

2020. június 11., csütörtök 10:10

Az emberi petesejt olyan anyagokat bocsát ki, amelyek jobban vonzanak bizonyos típusú hímivarsejteket, mint másokat. Ezzel a pete gyakorlatilag befolyásolja, hogy melyik spermium termékenyítse őt meg. "Ez az első alkalom, hogy ezt a jelenséget leírták emberben, sőt bármilyen belső megtermékenyítésű állatban" - nyilatkozta a felfedezésről John Fitzpatrick, a Stockholmi Egyetem kutatója. 

A kísérlethez meddőségi kezelésben részesülő párok spermáját és follikuláris folyadékát használták fel. A follikuláris folyadék a petesejtet veszi körül, amikor az megérik, tápanyagokat tartalmaz, és rajta keresztül hatolnak a spermiumok a petesejt fel.

Amikor a laboratóriumban a nők follikuláris folyadékát és a férfiak spermiumait összeengedték, azt tapasztalták, hogy a folyadék különböző mértékben vonzza az eltérő férfiaktól származó hímivarsejteket. Nem feltétlenül a nők párjától származó spermára hatott legerősebb vonzásként az illető nő follikuláris folyadéka. Egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, hogy mi alapján különbözteti meg a pete a spermiumokat.

Márpedig a különbség egész tetemes. Úgy találták, hogy a leginkább vonzott férfiak spermiumai közül 18 százalékkal több hatolt be a folyadékba, mint a legkevésbé preferált férfiak sejtjei. Elképzelhető, hogy a pete azokat a hímivarsejteket vonzza jobban, amelyek genetikailag jobban kompatibilisek vele.

Ez a mechanizmus befolyásolhatja a megtermékenyítés sikerességét is, és részben magyarázhatja, hogy miért van a gyermekre vágyó párok harmadának problémája a megtermékenyítéssel.

Rovatok