Index Vakbarát Hírportál

Az egerek lépét májjá alakították, mert az jobb

2020. június 11., csütörtök 09:39

Az ötlet szerint, ha a lépet felruházzuk a máj feladataival, azzal megmenthetők a súlyos májkárosodást szenvedett emberek, hiszen így lesz egy pótmájuk, és nem kell várniuk a végtelenségig a májátültetésre. A dolog egerekben már működik.

A kutatások fő iránya eddig a mesterséges máj növesztése volt a laboratóriumban, de ezek a próbálkozások... hát nem haladnak az elvárt sebességgel (na jó, kudarcba fulladtak, a máj rendkívül bonyolult érhálózata miatt).

A Nankingi Egyetem kutatói más megoldás után néztek. Ekkor akadt meg a szemük a lépen. A lép a nyirokrendszer része, lebontja a régi vörösvértesteket, nyiroksejteket is termel, de egyik funkciója sem olyan, ami nélkül ne lehetne élni. Viszont rendelkezik a májhoz hasonló érrendszerrel.

Ezért májjá alakították egerek lépét. Ehhez először növekedésre bírták őket gyógyszerek segítségével, majd májsejteket fecskendeztek beléjük.A bejuttatott sejtek megtapadtak a lépszövetben, a vérerekhez kapcsolódtak, osztódni kezdtek, és így funkcionáló májszövetet alakítottak ki a lépen belül. 

Először nyolc hétig hagyták, hogy a kezelt egerek lépe májjá fejlődjön, majd eltávolították az egerek igazi májának 90 százalékát. A kezelt egerek mindegyike életben maradt, mert az átalakított lép képes volt átvenni az elvesztett máj funkcióit. A kontrollegerek (amelyeknek csak simán eltávolították a májuk nagy részét) viszont két napon belül elpusztultak.

A technika emberben való alkalmazhatósának esélyét növeli, hogy a lép eltávolítása bevett orvosi eljárás, és nem jár különösebb problémával. Viszont problémát okozhat a lép májétól eltérő vérellátása. A máj egyik feladata a vér méregtelenítése (amit valamivel nagyobb hatékonysággal végez, mint az ilyen címen eladott természetgyógyászati humbugok), viszont ehhez kapcsolódnia kell a kapuérrendszerhez. A lép viszont nincs kapcsolatban ezzel a rendszerrel. Egy másik probléma lehet, hogy a végzetes májkárosodással küzdő embereknek gyakran a lépük is odavan, így az sem alkalmas a szerv pótlására.

(New Scientist)

Rovatok