Index Vakbarát Hírportál

Zsoldos hekkerek támadtak rá az Exxon Mobile-t támadó klímaaktivistákra

2020. június 11., csütörtök 12:19

A magukat Dark Basinnek nevező, bérmunkában dolgozó kiberbűnözői csoport intézett támadást az ExxonKnew kampány mögött álló aktivisták hálózata ellen. Az aktivisták az Exxon Mobile olajcéget támadják azzal, hogy évtizedek óta tisztában van az olajipar klímaváltozást okozó hatásával, de ezeket az adatokat jól felfogott üzleti érdekből elsüllyesztette,

A Citizen Lab nevű kiberkémkedéssel foglalkozó, a Torontói Egyetemhez kötődő kutatószervezet jelentése szerint a Dark Basin aktivisták és közreműködő szervezetek százaira szállt rá, akik valamilyen módon közreműködtek a Exxon-ellenes projektben. A jelentésben a támadás közreműködőjeként nevezik meg a BellTroX InfoTech Services indiai céget, akik azonban tagadják, hogy rosszban sántikálnának.

A támadások jellegükben nem különböztek attól, aminek nagyjából bárki ki van téve, aki felmerészkedik az internetre: adathalász emaileket küldtek a célszemélyeknek, illetve más módon próbáltak később felhasználható adatokat, belépőkódokat gyűjteni tőlük. A különbség az, hogy itt nem véletlenszerűen választották ki a célpontokat, hanem nagyon is tudatosan. A New York Times szerint Amerikában már letartóztattak egy izraeli férfit az üggyel összefüggésben.

A Citizen Lab bejelentése szerint nem rendelkeznek erős bizonyítékokkal a megbízó személyét illetően, így még véletlenül sem vádolják az Exxont semmivel. Az olajcég szóvivője tagadta, hogy bármi közük lenne a kibertámadáshoz, viszont a Citizen Labot azzal vádolta, hogy "fosszilisüzemanyag-ellenes csoportok" pénzelik.

A ExxonKnew kampányban részt vevő, és a jelentés által a kibertámadás célpontjaiként azonosított szervezetek között van a Rockefeller Családi Alapítvány, a Greenpeace, és számos más környezetvédő szervezet. A támadások 2016-17-ben történtek.

Az adathalász emailek között volt olyan, amelyek az Exxon keresőkérdésre beállított Google News-értesítésnek, vagy egy ismerős által a Dropboxon megosztott, Exxonnal kapcsolatos dokumentumról szóló értesítésnek volt álcázva. Vagyis az Exxon-ellenes kampánnyal való kapcsolat eléggé egyértelmű.

Rovatok