Index Vakbarát Hírportál

Talán megmenekülhetnek a szigetállamok a fulladástól

2020. június 11., csütörtök 09:11

A klímaváltozás folytán emelkedő tengerszint legközvetlenebbül a szigetállamok létét fenyegeti. Ezek a szigetek tipikusan csak 1-2 méterre emelkednek ki a tengerből, így már minimális vízszintemelkedés is pusztító áradásokat okozhat rajtuk.

Ritka optimista kutatási eredményként azonban a Plymouth-i Egyetem kutatói most egy olyan tanulmányt tettek közzé a Science Advancesben, amely szerint talán e szigetek mégis megmenekülhetnek a teljes elsüllyedéstől. A lényeg az, hogy a tengerszint emelkedésével újabb és újabb hordalékrétegek rakódhatnak  szigetekre, amely így természetes módon alkalmazkodik a tengerhez, és a vízszinttel együtt emelkedik.

Persze ettől még az emberi építmények továbbra is veszélyben lesznek.

A számítógépes mobilszámítások mellé fizikai modellkísérleteket is végeztek a laborban felépített miniatűr szigetekkel. A kutatás vezetője, Gerd Masselink, a Plymouth-i Egyetem part menti védműveket kutató csoportja vezetője elmondta, hogy azzal, hogy a tudományos szakirodalomban mára evidenciává vált, hogy ezek az apró szigetek el fognak veszni,

nem fordítanak elég figyelmet az alternatív védekezőstratégiákra, amelyekkel esetleg meg lehetne menteni őket.

Fontos megértenünk, hogy ezek a korallzátonyokon létesült szigetek több százezer év alatt alakultak ki, miközben folyamatosan erőteljes tengeráramlásoknak voltak kitéve, amelyek anyagot szállítottak el a szigetről, de hordtak is anyagot rá. Így az elöntés a sziget fennmaradásának természetes velejárója.

A tanulmány egy percig sem állítja, hogy az emelkedő tengerszint és a klímaváltozás ne sodorná komoly veszélybe az apró lapos szigeteken élő közösségeket. De szerintük nem (feltétlenül) arra kell készülni, hogy ezeket egyszerűen elnyeli a tenger, hanem folyamatosan egyre magasabbra fog nőni a felszín.

Erre kell okosan reagálniuk a helyieknek, bár az kérdés, hogy ez hogyan lehetséges.

(SciTech Daily)

Rovatok