Index Vakbarát Hírportál

20,5 billió forintos kárt okozott a klímaváltozás a Harvey hurrikánnal

2020. június 12., péntek 15:40

A Harvey hurrikán három évvel ezelőtt pusztította végig a karibi szigetvilágot, illetve az Egyesült Államok déli tagállamait, legfőképpen Texast és Louisianát. A hurrikán anyagi károkozása 90 milliárd dollárra volt tehető, és sok ember is meghalt a viharokban. 

Az Új-zélandi Klímaváltozás-kutató Intézet most megjelent kutatása szerint ebből az összegből 67 milliárd dollár (20,5 billió forint) közvetlenül is összefüggésbe hozható a klímakrízissel. Az összeg a természeti katasztrófák okainak merőben új elemzése révén jött ki.

Az ma már tudományos ténynek tekinthető, hogy az éghajlatváltozás gyakoribbá teszi az extrém időjárási helyzeteket, és erejüket is megnöveli, ugyanakkor nehéz számszerűsíteni, hogy egy adott hurrikán károkozásáért mennyiben tehető felelőssé a globális felmelegedés és a természetes időjárási anomáliák.

A mostani elemzésben összevetették, hogy egy Harvey-hoz hasonló hurrikán mekkora valószínűséggel alakulhat ki "természetes" körülmények között, illetve mekkora az esélye a jelenlegi, megnövekedett szén-dioxid-koncentráció közepette. 

Ugyanezt az elemzőmódszert alkalmazták már az új-zélandi aszály kártételének számszerűsítésére. Eszerint 2007 és 2017 között a szárazságok az új-zélandi gazdaágnak 2,8 milliárd új-zélandi dollár (947 milliárd forint) kárt okoztak, és ennek hatodáért okolható közvetlenül a klímaváltozás. Ugyanebben az időszakban az áradások 470 millió dollár veszteséget termeltek, ebből 140 millió volt a globális felmelegedés számlájára írható.

(Carbon Brief)

Rovatok