Index Vakbarát Hírportál

A BME lenyomta a NASA űrhajós csapatát a robotversenyen

2020. június 12., péntek 12:03

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának négyfős Felhő robotika csoportja első helyen végzett az Egyesül Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) által szervezett “Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC) nevű versenyen, és ezzel elnyerte a 10 ezer dolláros fődíjat.

A 2017-ben indított versenysorozat célja az automatizált üzemek hatékonyságának,  termelékenységének és autonómiának fokozása. Így a rendszerek kevesebb időt és figyelmet igényelnek az üzem dolgozóitól. A versenyen induló robotoknak autonóm módon kell észlelniük a gyártási folyamat hibáit, automatikusan kell helyreállniuk ezekből a hibákból. Emellett elvárás, hogy érzékeljék a környezetüket, és feladatokat végezzenek olyan alkatrészekkel is, amelyek nem előre megadott helyen vannak.

A  versenyen egy virtuális ipari környezetben kellett a versenyzőknek programozniuk. Rendelkezésükre álltak különféle alkatrészek és érzékelők. Így kellett egy kétkarú robotot felépíteniük minél gyorsabban, hogy az képes legyen elvégezni 15, előre nem ismert ipari feladatot. 

A műegyetemi csapat már évek óta indul a versenyen. Eddig mindig sikerült döntőbe jutniuk, és idén először nyertek. Megelőzték Dan Barry volt űrhajós Denbar Robotics nevű csapatát és a Rutgers Egyetemét is.

Rovatok