Index Vakbarát Hírportál

A Zoom elismerte, hogy Kínának engedelmeskedve tiltotta be a Tienanmen-megemlékezést

2020. június 12., péntek 10:30

Tegnap írtunk arról, hogy felfüggesztett a Zoom egy felhasználót, aki a Tienanmen téri mészárlás áldozatairól akart online megemlékezést tartani Kínából elmenekült embereknek. A felfüggesztés a Humanitarian China csoportot érintette, akik egy megközelítőleg 250 fős megemlékezést tartottak, amibe többen Kínából csatlakoztak be. 

A Zoom ma elismerte, hogy gyakorlatilag a kínai kormány utasítására függesztették fel a felhasználót, és ezzel ellehetetlenítették a megemlékezés megtartását. Emellett a hongkongi demokráciapárti tüntetésekről szóló tömeges meetingeknek sem adtak helyet a videókonferencia-platformon. Arra hivatkoznak, hogy a meetingekre Kínából is bejelentkeztek volna, márpedig ez a helyi törvények szerint illegális lett volna.

A Zoom emellett bejelentette, hogy a jövőben is meg fog akadályozni minden olyan meetinget, ami a kínai hatalom szerint illegális.

A kínai kormány kapcsolatba lépett velünk, és arról tájékoztatott minket, hogy ez a tevékenység törvénytelen. Azt követelték, hogy szüntessük be a meetingeket, és blokkoljuk a felhasználókat

– áll a cég közleményében.

A felhasználók adatait állításuk szerint nem adták át a kínaiaknak, és tagadják, hogy lennének hátsó ajtók a rendszerükön, amelyeken át például a kínai kormány bekukucskálhatna észrevétlenül a meetingekbe.

A Zoomot nem blokkolják Kínában, de ennek láthatóan ára van. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint a cég a működési lehetőségért cserébe fejet hajtott a kínai hatalom előtt, és teljesíti annak utasításait. Arra pedig semmiféle magyarázatot nem adtak, hogy ugyan milyen törvényt sértett a megemlékező meeting, amit nem is Kína területéről kezdeményeztek.

Az eset azt mutatja, hogy a kínai hatalom már képes egyes külföldi cégek külföldi tevékenységét is befolyásolni.

A letiltott felhasználók az Egyesült Államokban, illetve Hongkongban tartózkodnak, mégis le tudta tiltatni őket a kínai kormány. A Zoom szinte az egyetlen olyan külföldi online kommunikációs eszköz, amelyet használni lehet a szárazföldi Kínában is, ezért a demokráciapárti emigráns kínai aktivisták körében népszerű, hiszen általa (eddig legalábbis) viszonylag egyszerűen kapcsolatot tudtak tartani az otthon maradt elvbarátaikkal.

Ennek azonban láthatóan vége, és a Zoomnak – hasonlóan szinte minden más globális és a kínai piacon működni kívánó IT-céghez – láthatóan fontosabb a világ legtöbb felhasználót kínáló országa, mint a szólásszabadság. A külföldön tevékenykedő kínai aktivisták fiókjait a gyakorlat szerint előbb-utóbb visszaállítják – talán az amerikai pereket elkerülendő –, de ettől az általuk szervezett meetingek ellehetetlenítése olajozottan zajlik.

(Guardian)

Rovatok