Index Vakbarát Hírportál

Először hajtottak végre koronavírusos amerikai nőn kettős tüdőátültetést

2020. június 12., péntek 15:52

Egy húszas éveiben járó, egyébként egészséges nő tüdejét olyannyira tönkretette a koronavírus-fertőzés, hogy kettős tüdőátültetést kellett rajta végrehajtani. A transzplantációt a chicagói Northwestern Memorial kórházban végezték el. A nő ekkor már hat hete volt lélegeztetőgépen az intenzív osztályon, de a tüdeje visszafordíthatatlan és végzetes károsodást szenvedett.

A műtét közben testen kívüli membránoxigenerátorral (ECMO, vagyis műtüdő) tartották életben, és látták el a szervezetét oxigénnel. A műtétet két nappal azután hajtották végre, hogy az orvosteam ennek szükségességéről döntött. 

A tüdőátültetés volt az utolsó esélye a túlélésre. Hosszú időn keresztül ő volt a legsúlyosabb állapotban lévő beteg a COVID-19 intenzív osztályon, sőt az egész kórházban. A kollégáknak sokszor kellett gyorsan reagálniuk, hogy olyan állapotban tartsuk a beteget, hogy alkalmas legyen az átültetésre, ha úgy adódna

– nyilatkozták a kezelésben részt vevő orvosok a kórház közleményében.

A legfontosabb feltétele a tüdőátültetésnek az volt, hogy a szervezetéből tűnjön el a vírus. Aktív koronavírus-fertőzöttnek nem ültetnek be tüdőt, hiszen jó eséllyel abban is gyulladás alakulna ki. Amikor a megismételt teszt is negatív volt a SARS-CoV-2-re, akkor döntöttek a transzplantáció mellett.

A műtét 10 órát vett igénybe, sokkal többet, mint általában a tüdőátültetés. Ennek az az oka, hogy a gyulladás következtében a tüdeje teljesen szétesett, és alig lehetett a tüdőszövetet elválasztani a környező szervektől. 

A nő már jobban van, éber, mosolyog, és rendszeresen facetime-ozik a családjával – nyilatkozták az orvosok a New York Timesnak. A gyógyulás még messze van, immunszupresszáns gyógyszereket kap, és továbbra is lélegeztetik.

"Hogyan válhat ilyen súlyossá egy egészséges, húszas éveiben járó nő állapota? Még mindig rengeteg dolgot nem tudunk arról, hogy a COVID-19 miért okoz súlyos betegséget valakinél, és miért nem másnál" – áll a közleményben. 

(Northwestern Medicine

Rovatok