Index Vakbarát Hírportál

Iskolatévé 2: minden előadásunk a programozásról

2020. június 14., vasárnap 07:50

Még bőven tartott az érettségire felkészítő Index Iskolatévé, amikor eldöntöttük, hogy folytatjuk a sorozatot. Egy újabb iskolai tantárgy helyett a programozást vettük elő, mert a világban most minden erről szól.

Néha már nyomasztó is lehet, hogy a csapból is digitális tudás folyik, ezért úgy állítottuk össze a sorozatot, hogy abban szórakoztató eszközökkel adjunk át új ismereteket: programozható legórobottal, kvarcjátékként is működő Microbit lapkával, drónnal, és Raspberry Pi miniszámítógéppel. A kütyükkel felvértezett kiváló vendégtanáraink olyan sorozatot állítottak össze, ami mindenkinek hasznos, az éppen csak írni-olvasni tudó általános iskolásoktól egészen a dolgozó felnőttekig.

Lépésenként juthatunk el a játékoktól az űreszközökig

Ezek az előadások a következő években is hasznosak lesznek, bármikor elővehetők, és nem kell hozzá semmilyen apropó, legfeljebb a tanulási vágy.

Tanáronként is összegyűjtöttük a videókat:

Az alábbiakben pedig egyenként, és nem minden esetben a megjelenés sorrendjében gyűjtöttük össze a videókat, hogy témánként és korosztály szerint is könnyű legyen eligazodni.

Kezdésnek Koren Balázs, az ELTE oktatója tartott két előadást az online biztonságról. Általános útmutatója mindenkinek hasznos, aki számítógépet és mobilt használ.

Tudatos online jelenlét 1. rész

Tudatos online jelenlét 2. rész

Általános iskolásoknak akár 7 éves kortól ajánlható a Lego WeDo 2.0 robotja, amiről Jámbor Kornél és Varga Ádám tartott két előadást:

Robotika Lego WeDo-val 1. rész

Robotika Lego WeDo-val 2. rész

Koren Balázs előadásai a programozás alapjairól és a Scratchben készülő játékról szintén a kicsiknek is valók. 

A programozás alapjai

Egyszerű labdás videojátékot készítünk Scratchben

Az ismerkedés után továbbléphetünk az egyszerű Microbit lapka programozására, szintén egy könnyen emészthető, grafikus környezetben. Ez is könnyen érthető a kisiskolásoknak, és nem kell nálunk lennie az eszköznek, szimulálni is tudjuk a működését. Ha magát az alaplapot programozzuk, akkor a kisebbek az elektronika miatt inkább szülői felügyelettel vágjanak bele. A Microbitet középiskolákban is használják, hardveres kiegészítőkkel pedig otthoni eszközök programozására, vezérlésére alkalmas, ami felnőttként is jó móka.

Microbit 1. rész

Microbit 2. rész

A Mindstorms EV3 legórobot nagyobbaknak való, körülbelül 10 éves kortól kezdődően érdemes megismerkedni vele. Grafikus felületen, blokkok segítségével programozható, de amint az előadásokból kiderül, komoly világversenyeken ezzel mérik össze a tudásukat a középiskolás csapatok. Itt a végén van egy kis ugrás a részek számozásában, mert a Robotika sorozat 5-6. részei szóltak a WeDo robotról. 

Robotika Mindtorms EV3 készlettel 1. rész

Robotika Mindtorms EV3 készlettel 2. rész

Robotika Mindtorms EV3 készlettel 3. rész

Robotika Mindtorms EV3 készlettel 4. rész

Robotika Mindtorms EV3 készlettel 5. rész (Robotika 7.)

Számítógép a tenyérben

A Raspberry Pi számítógépet kimondottan oktatási célra hozták létre 2012-ben, és a briteknél erre épül fel egy új hobbiszámítógépes mozgalom. Hasonló a szerepe, mint negyven évvel ezelőtt a ZX Spectrumnak, vagy később az Amigának és a C64-nek. Persze a Raspberry Pi alkalmazkodott az aktuális helyzethez: különleges szerepét azzal vívta ki, hogy könnyen tudunk szenzorokat, gombokat és más elektronikát illeszteni hozzá, és ezeket - a fizikai környezetünket - tudjuk rajta programozni.

Habár a Scratch és még sok más programozási segédeszköz elérhető a Rasberry Pi miniszámítógépen, Kangyerka András előadásában összetett áramköröket építünk szenzorokból, ellenállásokból és kapcsolókból, így az általános iskolások közül inkább a felsősök, és ők is némi szülői odafigyeléssel vágjanak bele. A hardver programozása felnőttként is izgalmas, akár háztartási eszközöket is összeköthetünk a Raspberryvel. 

1. rész

1/b rész

2. rész

3. rész

4. rész

5. rész

6. rész

7. rész

Kangyerka András a MálnaSuli.hu oldalán bővebben ír az előadásainkban is használt Python programozási nyelvről, és a kódoláson kívül az ellenállásokról meg az áramkörökről is bemutat alapvető tudnivalókat. 

(Borítókép: szarvas / Index)

Rovatok