Index Vakbarát Hírportál

WHO: Tudományos áttörés a koronavírus-kutatásban a brit kutatók bejelentése

2020. június 17., szerda 05:44

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "tudományos áttörésként" értékelte kedden a dexametazon nevű gyógyszerről szóló brit bejelentést, mely egy széles körben lefolytatott kísérlet szerint jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát. Több amerikai orvos azonban szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban.

Az olcsónak számító szteroid, a dexametazon már több mint hatvan éve létezik, világszerte széles körben hozzáférhető gyulladáscsökkentő. A klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát - közölte kedden a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító Peter Horby professzor.

Ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű országos klinikai próbáján derült ki. A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt. A brit szakemberek azt ígérték, hogy hamarosan ismertetik a klinikai próba részleteit.

Boris Johnson erre reagálva kijelentette, hogy a gyógyszerrel elért eredmény "igazi ok az ünneplésre". A brit miniszterelnökhöz kissé óvatosabban, de csatlakozott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója is, aki közleményben üdvözölte a jó hírt és mindazokat Nagy-Britanniában, akik hozzájárultak ehhez a "tudományos áttöréshez".

Kathryn Hibbert, az amerikai Harvard Egyetem massachusettsi általános kórháza intenzív osztályának igazgatója azonban így nyilatkozott:

Megégettük már magunkat, és nemcsak a koronavírus világjárvány alatt, hanem előtte is azzal, hogy érdekes eredményekről számoltak be nekünk, de amikor részletesen megnézhettük az adatokat, az már nem volt olyan meggyőző.

A Hibbert szerint a részletek ismeretében jobban tudnak majd ítélni, kiderül, hogy mely betegen mekkora dózisban segített leginkább a gyógyszer, addig ő nem változtat gyakorlatán.

Thomas McGinn, New York legnagyobb egészségügyi ellátórendszerének, a Northwell Health-nek a főorvos-helyettese pedig azt mondta: A szteroidok képesek lerontani az immunrendszert, ezért az orvosoknak óvatosan kell dönteniük alkalmazásukról minden egyes beteg esetében.

(MTI)

Rovatok