Index Vakbarát Hírportál

Rakétaként lőtt ki a vezetékes telefonálás a járvány alatt

2020. június 18., csütörtök 18:24

Csütörtökön tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a vezetékes gyorsjelentését, amelyben már jól látható a koronavírus járvány hatása. Már márciusban az egekbe szökött az egy vonalra jutó telefonhívások ideje, és a növekedés áprilisban is folytatódott, rég látott értékre ugrott a mutató.

A kezdeményezett hívások időtartama szépen megugrott, háromszáz percnél többet beszéltünk az IP alapú telefonvonalakon - ezek működnek a modern hálózatokon, például a kábeles, optikai és ADSL modemekről legágazva.

Ebben értelmeszerűen semmilyen Zoom, Meet, Facebook vagy Viber hívás nincs benne, csak azokat a hívásokat nézi az NMHH, amiket a hazai távközlési szolgáltatók kezelnek, például a Telekom, a Digi, a Vodafone, és a kisebbek, mint a PR-Telecom, a Tarr, a Vidanet és a Parisat.

Meglepő módon az internet piacán nem történt ilyen drámai változás, alig nőtt az optikai és docsis 3.0 hálózaton ténylegesen igénybe vett előfizetések száma, a járvány előtti - februári - 75 százalékos arányról áprilisra csupán 75,5 százalékra ugrott a mutató. Lehet, hogy csak később, májusban döntöttek úgy előfizetők, hogy gyorsabb otthoni netre váltanak? Ez már a következő havi statisztikából fog kiderülni. 

Arról korábban írtunk, hogy a hazai internetes adatforgalom jelentősen megugrott, abban a pillanatban, hogy hirtelen otthoni tanulásra és munkára kényszerült a lakosság.

Rovatok