Index Vakbarát Hírportál

Megvan a szuperszámítógépek új királya, és koronavírusos kutatásokon dolgozik

2020. június 23., kedd 13:00

Az évente kétszer frissülő szuperszámítógépes 500-as toplista első helyét csípte el a japán Fugaku rendszer, amelyben 48 magos A64FX rendszercsipek dolgoznak. Most először került olyan rendszer az első helyre, amely ARM architektúrájú processzorokra épül, Japánnak pedig 11 év után először sikerült maga mögé utasítania a rivális kínai és amerikai szuperszámítógépeket.

A Riken és a Fujitsu által fejlesztett Fugaku 415,5 petaflops teljesítményű, vagyis 2,8-szor erősebb a második helyezett IBM Summitnál. Különlegessége, hogy a Top 500-on kívül a Graph 500, a HPL-AI és HPCG rangsorában is első helyet szerzett, amelyekben másfajta módszerekkel dolgoznak, és eddig egyetlen szuperszámítógép sem került mindegyik lista élére.

Még nincs teljesen üzembe állítva a Fugaku (ami egyébként a Fudzsi hegy másik japán elnevezése), de már a Covid-19 betegséggel kapcsolatos kutatásokat futtatnak rajta, például a SARS-CoV-2 vírus térben való terjedését szimulálják, és abban bíznak a kutatók, hogy majd az ellenszer kidolgozásában is támaszkodhatnak a hihetetlenül nagy számítási kapacitásra.

(BBC, The Verge)

Rovatok