Index Vakbarát Hírportál

Az Apple húsz év után végzett a macOS X-szel

2020. június 23., kedd 09:34

Az Apple hétfői óriási bejelentései közepén fel sem tűnt, hogy közel két évtized után hivatalosan véget ért a 2000 szeptemberében megjelent macOS X operációs rendszer pályafutása.

Voltak már névváltoztatások, a vállalat 2012-ben még az OS X rövidítéshez ragaszkodott, eldobva a Mac előtagot. Azt tudni kell, hogy az X ebben az esetben sem iksz, mint a betű, hanem a római 10-es számot jelenti.

A rendszer elődje a klasszikus Macintosh OS 9 volt. Hogy ne kelljen annyit számolni, mindegyik modern rendszer egy utótagot is kapott. Eleinte nagymacskákról nevezték el a rendszert – például Panther, Leopard és Lion -, utána kaliforniai helyekkel folytatták, mint a Sierra, Mojave és Catalina.

Közben az Apple még 2016-ban csavart egyet a dolgon, és inkább a név végéről dobta el az X-et. Ennek megfelelően az oprendszer újabb és újabb kiadásai macOS néven futottak, és rendre a 10.x verziószámozást kapták.

Egészen mostanáig. Továbbra is macOS a rendszer neve, de hosszú idő után most először változott a verzió számozása:

A MacOS Big Sur a 11.0 verzió.

Bár a Big Sur is létező földrajzi hely, egy népszerű hegyvidéki kirándulóhely az óceán partján, az Apple marketingesei nyilvánvalóan a nagy meglepetés, a Big Surprise kifejezéssel játszottak. A bejelentések alapján volt is okuk rá.

(The Verge)

Rovatok