Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában már mobilon tárolják a jogosítványt

2020. június 24., szerda 09:41

Rajta lehet a bankkártyánk is, és több tucat személyes szolgáltatáshoz férünk hozzá a mobilunk segítségével, így jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is ne lehetne ugyanez a készülék a személyes okmányok hordozója.

A három dél-koreai mobilszolgáltató a hazájukban széles körben elterjedt PASS nevű pénztárca-appot használta fel arra, hogy a felhasználók tárolni tudják a jogosítvány digitális másolatát. Az egyik fő cél az volt, hogy ne kelljen a jó öreg papírokmányt lobogtatni a boltban, amikor csak felnőtteknek eladható termékeket, például alkoholt vagy cigarettát vásárolnak.

A fejlesztést a koreai rendőrség is támogatta.

Idén júliustól a lejárt okmányokat digitálisan újítják meg, tehát kis idő elteltével mindenkinek digitális jogosítványa lesz. Addig is mindenki maga dönthet arról, hogy szeretne-e ilyen digitális megoldást, bárki regisztrálhatja az adatait az erre való alkalmazásban.

A digitális jogosítványon látható a felhasználó neve és arcképe, akárcsak a hagyományos okmányon, valamint egy QR-kód és egy vonalkód, hogy a boltokban géppel leolvashassák az információkat, ne kelljen a telefont az kasszásoknak mutogatni. Az adatokat tároló app tiltja a kijelzőmentés készítését, és egy folyamatosan mozgó animáció is megjelenik a felületen, hogy megnehezítsék a másolást.

Egyszerre csak egy mobilon érhető el a jogosítvány, és blokklánc segítségével védik az érzékeny személyes adatokat.

(Engadget, Mobile World Live)

Rovatok