Index Vakbarát Hírportál

Véget ér az eredeti Segway gyártása

2020. június 24., szerda 08:53

Sokan a jövő közlekedési eszközét látták Dean Kamen világhírű találmányában, a kétkerekű Segway robogóban, de közel 20 év után befejezik a gyártását, és elbocsátják a New Hampshire-i üzemben dolgozó 21 alkalmazottat.

Használnak Segwayt a rendőrök, a világ nagyvárosaiban turisták tucatjai járják vele az utcákat, és ez alapján azt gondolnánk, hogy több milliót is eladtak belőle. A valóság kiábrándító, mindössze 140 ezer robogót tudtak eladni.

Az sem mentette meg a céget, hogy 2015 áprilisában felvásárolta a kínai Ninebot, amely sokféle elektromos járművet gyárt: hagyományos rollert, egyetlen kerékből álló robogót és elektromos gokartot. Az eredeti Segway a Ninebot bevételeinek csupán a másfél százalékát adta.

Megjelenésekor a Segway remek találmány volt, és biztosan nyomot hagy maga után, lesznek még ilyen közlekedési eszközök az utcákon. Csak maga a Segway tért le a kijelölt útról, akárcsak brit vállalkozó Jimi Heselden, aki 2010-ben egy Segway-balesetben hunyt el, pár hónappal azután, hogy megvette a gyártócéget Dean Kamentől. 

(TechCrunch)

Rovatok