Index Vakbarát Hírportál

Agyi károkat is okozhat a Covid-19

2020. június 26., péntek 09:33

Előzetes vizsgálatok alapján a Covid-19 betegség súlyos esetekben agykárosodást okozhat, és a koronavírus-fertőzés szövődményeként akár sztrók, gyulladás, pszichózis és demencia jellegű tünetek is megjelenhetnek.

A Lancet Psychiatry tudományos lapban közzétett tanulmányban a kutatók 125 esetet vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban. Benedict Michael, a Liverpool Egyetem kutatója kihangsúlyozta, hogy kimondottan a súlyos esetekre fókuszáltak, és akkor gyűjtötték az adatokat - április 2-26. között -, amikor a vírus exponenciálisan terjedt az Egyesült Királyságban.

Leggyakoribb a szélütés, a sztrók volt azoknál a betegeknél, akiknél agyi komplikációkat észleltek: a 125 beteg közül 77-ben fordult elő. Az érintettek többsége 60 évnél idősebb beteg, és többségüknél agyi vérrög okozta sztrókot. 

Ebben a tanulmányban elsőként tekintették át a Covid-19 neurológiai szövődményeit, ahhoz viszont további, átfogóbb kutatások szükségesek, hogy pontosan kiderítsék a koronavírus és a sztrók közötti összefüggéseket, az ok-okozati mechanizmusokat. A tanulmány szerzői szerint fontos tovább gyűjteni az ezzel kapcsolatos információkat, hogy valóban megértsük a vírus működését és hatásait.

(Reuters)

Rovatok