Index Vakbarát Hírportál

Egy óra alatt végignézhető a Nap tíz éve

2020. június 26., péntek 13:21

Körülbelül 4,6 milliárd éve létezik a Nap, de a csillagunk folyamatos változásait sokkal rövidebb időtartamban is érdemes megfigyelni, hiszen egy bő évtized, egészen pontosan 11,2 év telik el az aktivitásának csúcsai közt. Ezt a ciklust mutatja be a NASA által közzétett videó, amelyet szerencsére nem egy évtized hosszú, a Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszonda felvételeit egyetlen órába sűrítették össze. Akinek ennyi ideje sincs rá, a LiveScience oldalán talál magának egy 6 perces változatot.

Az eredeti lenyűgöző videót 425 millió nagy felbontású képkockából állították össze, és tökéletesen megfigyelhető a napkoronán, hogy az aktivitás mikor hágott a tetőfokára (megsúgjuk: 2014-ben), és mikor pislákolt haloványabban a csillag. Most is az utóbbi, csendesebb stádiumban van a Nap.

Habár az SDO folyamatosan figyeli a Napot, a felvételen is észrevehetők kisebb elcsúszások, és néha elsötétül a kép. A teljes sötétség gyakorlatilag egy napfogyatkozás az SDO szemszögéből nézve, amikor a Hold elhalad az űrszonda és a Nap között.

Volt egy hosszabb karbantartási művelet is 2016-ban, amikor egy hét alatt sikerült megjavítani a szonda Atmospheric Imaging Assembly (AIA) nevű műszerét. Ez a műszer 12 másodpercenként készít felvételt a Napról 10 különböző hullámhosszon.

Az ugrándozó képkockák, amikor a Nap nincs a kép közepén, a műszerek kalibrálása közben lettek rögzítve.

(NASA, LiveScience)

Rovatok