Index Vakbarát Hírportál

Tetten érték a Tiktokot, hogy a vágólapot olvasgatja

2020. június 26., péntek 11:44

Az Apple több adatvédelmi újítás bevezet az ősszel megjelenő iOS 14 operációs rendszerben, amelyek segítenek majd átlátni, hogy mihez kezdenek az appok a személyes adatainkkal. Most még csak fejlesztők játszanak az iPhone-ok készülő oprendszerével, amelynek a béta változata júliusban szabadon elérhető lesz, és máris felfedeztek vele egy meglepő dolgot.

Folyamatosan olvasta a TikTok, hogy milyen szöveget írunk be egy teljesen másik appban.

Az adatszivárgást észlelő felhasználónál az Instagramból másolgatta ki a TikTok az éppen beírt hozzászólás szövegét, gyakorlatilag másodpercenként felvillant a figyelmeztetés, hogy a TikTok hozzányúlt a vágólaphoz.

A Telegraph brit lap megtudta, hogy a TikTok ezzel a módszerrel a spamelést szerette volna megelőzni, és a kínai cég azóta frissítette az alkalmazást, kivette belőle a zavart keltő mechanizmust. Az viszont még nem derült ki, hogy a TikTok mihez kezdett ezekkel az adatokkal, begyűjtötte és eltárolta-e a felhasználók írásait, és hogy Androidon is ugyanezt műveli-e. 

A Macrumors portál szerint a Starbucks, az AccuWeather és más appok is hasonló módon olvasták a vágólapot, mint a TikTok.

Az iOS 14 frissített adatkezelési irányelvei alapján az appoknak engedélyt kell kérni a hálózatunkon megtalálható eszközök eléréséhez, korlátozható az fotóinkhoz való hozzáférés, és megoldható, hogy az appok csak nagyjából ismerjék meg a tartózkodási helyünket, ne kapjanak pontos koordinátát. Azt is jelzi a rendszer, ha egy app hozzáfér a készülék kamerájához vagy a mikrofonjához. 

Fontos újítás, hogy az App Store-ban minden fejlesztőnek érthető módon, könnyen olvasható formátumban kell közölnie, hogy mihez kezd a felhasználói adatokkal. Hasonló megoldások kerültek a Safari böngészőbe, amelyben megtudhatjuk, hogy milyen nyomkövető eszközök lettek blokkolva.    

(Telegraph, Macrumors)

Rovatok