Index Vakbarát Hírportál

Felgyorsítaná az űrutazás terveinek megvalósítását az EU

2020. június 29., hétfő 12:00

Ahogyan a nemzetközi űrutazási verseny felgyorsult, az Európai Unió űrprogramja is lépéskényszerbe került. Thierry Breton, az uniós belső piacért felelős biztos a Reutersnek adott interjút, amiben arról beszélt, hogy az EU több pénzt szán űrkutatásra, a műholdas kommunikáció javítására és rakétakilövésekre, hogy lépést tartson az Egyesült Államok és Kína űrprogramjaival, figyelembe véve azt, hogy a magánszektor is egyre erőteljesebben jelen van az űrkutatásban. 

Breton arról beszélt, hogy az EU egy milliárd eurós innovációs megállapodást köt az Arianespace-szel, és egy milliárd eurós Európai Űrlapot hoz létre a versenyképesség támogatására. 

A tervek között szerepel az újrahasználható rakéták és kilövőállomások telepítése, de szeretnének egy páneurópai szélessávú műholdas hálózatot is. 

Az EU szorgalmazza, hogy más országok űrrendszereitől a lehető legkevésbé függjön. A kérdés inkább az, hogy az Európai Unió mekkora támogatást tud az űrprogramra elkülöníteni, miközben a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság élvez prioritást a tagállamok életében. 

Rovatok