Index Vakbarát Hírportál

Az oltóanyag ellenére sem bízik az Egyesült Államok a nyájimmunitás kialakulásában

2020. június 29., hétfő 09:28

Ha túl sokan nem adatják be maguknak a koronavírus elleni védőoltást, akkor az Amerikai Egyesült Államok sosem éri el a nyájimmunitást

– mondta dr. Anthony Fauci, az allergia- és fertőzőbetegség-kutató intézet igazgatója. 

Fauci egyébként sem túl derűlátó, mikor a lehetséges védőoltásokról beszélt. Azt mondta,

hogy ő egy olyan szérumnak is örülne, ami 70-75 százalékban hatásos. 

A szakember nem tartja valószínűnek, hogy kialakul a nyájimmunitás. Szerinte ennek egyik oka, hogy a várható védőoltás nem jelent teljes védettséget, míg a másik az, hogy sokan eleve elzárkóznak az oltástól. A kettő együtt pedig ahhoz vezet, hogy nem érdemes a nyájimmunitás lehetőségéről beszélgetni. 

Jelenleg a kormányzat három lehetséges vakcina tesztelését támogatja, ezeket a következő három hónapban széles körben szeretnék tesztelni. Fauci elmondta, hogy az eddigi leghatékonyabb védőoltás a kanyaró elleni, ami 97-98 százalékos megbízhatóságú. 

A CNN korábban megkérdezte olvasóit, hogy ha lenne olcsón elérhető vakcina, azt beadatnák-e maguknak. Egyharmaduk azt mondta, hogy teljesen elzárkózik az oltástól. Bár a felmérésük nem volt reprezentatív, Fauci is arról beszélt később, hogy az országban a tudományellenes, oltásellenes  hangulat az emberek riasztóan magas százalékánál mérhető. Szerinte emiatt nem lehet abban bízni, hogy elegen beoltatják magukat ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. 

Az amerikai kormány ezért oltóanyag-oktatási programmal készült, amibe kormányzati figurák helyett sportolókat, ismert embereket és közösségi véleményvezéreket próbálnak majd bevonni, hátha tőlük jobban befogadják az üzenetet az emberek, de Fauci szerint így is nagyon-nagyon nehéz dolguk lesz. Ezen az sem segít, hogy néhány államot a szakember szerint túl korán nyitottak meg, ez pedig az esetszámok emelkedéséhez és a kormányzattal szembeni további bizalmatlansághoz vezetett. 

Rovatok