Index Vakbarát Hírportál

Jelez a Microsoft rendszere, ha a kátyú miatt megsérült az autógumi

2020. június 30., kedd 15:10

A modern autókban már szinte már mindent azonnal jelez a fedélzeti számítógép, ami eddig is szólt, ha alacsony a nyomás a gumikban vagy hogy régiek, ezért valószínűleg kopottak is - viszont az úthibák okozta károsodást eddig nem jelezték. 

Most azonban összeállt a Microsoft és a Bridgestone, hogy valós időben nyomon lehessen követni, mikor és hol sérül meg a gumiabroncs. Az algoritmusok folyamatosan elemzik az abroncs felszínét, és naplózzák a sérüléseket. 

Nem csak azt jegyzi fel, hogy sérülés történt, hanem azt is, hogy pontosan hol sérült meg a gumi, ez pedig a biztosítótársaságok és a közútkezelők munkáját könnyíthatné meg a jövőben, vagy figyelmeztethetné a közelben autózókat, hogy vigyázzanak, mert veszélyes az út. A jelzés hasznos lehet majd az önvezető autók esetében is, akik ennek köszönhetően egyszerűbben kerülhetik ki a kátyukat vagy az üvegtörmeléket. 

A Bridgestone kutatása szerint a balesetek 30 százalékáért a rossz autógumi a felelős, szerintük egy ilyen fejlesztés sokkal biztonságosabbá tehetné az utakat, a Consumer Reports fogyasztóvédői szerint ha minden ilyen veszélyjelző elérhető lenne az autósok széles rétegének, akár felére csökkenhetne a halálos balesetek száma.

Rovatok