Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia vigyázhatja a strandolók biztonságát

2020. június 30., kedd 11:47 | aznap frissítve

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a harmadik leggyakoribb balesetből következő halálok a világon a vízbefulladás. Évente a világban 320 ezer haláleset történik emiatt. Annak ellenére, hogy a vízimenők vagy a strandokon az úszómesterek mindent megtesznek, hogy a rájuk bízott partszakaszon ne történhessen ilyen baleset, a nagy tömeg vagy a nagy távolság miatt nincsenek egyszerű helyzetben, még akkor sem ha látcsővel kémlelik a vizet. 

A Sightbit fejlesztése mesterséges intelligenciával segítené a munkájukat, és riasztaná őket, ha veszélyes helyzetet érzékelnek, például úgy véli, hogy valaki fuldoklik, nagyobb hullám közeledik vagy felügyelet nélkül van a vízben egy kisgyerek. 

A 2019-ben alapított izraeli Sightbit módszere az, hogy a hagyományos kamerákat egy olyan rendszerbe kapcsolja, ami a mesterséges intelligencia segítségével és mély tanulással folyamatosan elemzi az objektumokat. A cég vezetője szerint már eddig is több tízezer veszélyes helyzetet ábrázoló képpel tanították az algoritmust, hogy segítség a veszélyhelyzetek felismerését. Szerintük a rendszer előnye, hogy sok strandon vannak már kamerák, amiket egyszerűen be lehet kapcsolni a rendszerükbe, azt mondják, hogy a technológia iránt hatalmas a kereslet a világ minden tájáról. Arra is képes a szoftver, hogy a várható tömeg és az időjárási előrejelzés alapján megjósolja, szükség van-e több vízimentőre az adott napon. A szoftver valós időben elemzi azt amit a kamera rögzít, és jelez a mentőnek, aki rá tud közelíteni a képre, hogy jobban lássa, mi történik, valóban szükség van-e a segítségére. 

Azt a cég is hangsúlyozza, hogy semmilyen mesterséges intelligencia nem képes arra, hogy kiváltsa a vízimentők munkáját, viszont meg lehet könnyíteni azzal, hogy olyan távolabbi pontokat vagy helyeket is figyel, amit a vízimentő nem tud szemmel tartani, vagy nem tud egyszerre ezer felé figyelni. Gyakorlatilag így minden strandolót őrzi a szoftver, és jelez a vizimentőnek, ha a közbeavatkozására van szükség. A szoftver ráadásul akkor is figyelheti a partszakaszt, amikor nincs ott hivatalos vízimentő, és ekkor is jelezhet a központnak. 

Rovatok