Index Vakbarát Hírportál

Magyar kutatók is részt vesznek az Atlanti-óceán genomikai rendszerezésében

2020. július 1., szerda 12:06

A koronavírus-pandémia miatt csak most kezdődhettek el az Európai Unió által 11 millió euróval támogatott AtlantECO elnevezésű tudományos konzorcium kutatásai. A projekt célja, hogy az Atlanti-óceánból származó döbbenetes mennyiségű genomikai adat (a legkülönfélébb élőlények génszekvenciáinak tömege) rendszerezhetővé és kutathatóvá váljon.

A tizenhárom ország kutatóit összefogó konzorciumban az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói is részt vesznek, hiszen a sós víz is csak víz. A komoly indok az, hogy a tihanyi intézetet vezető Jordán Ferenc szakterülete a nagy mennyiségű ökológiai adat rendszerszintű elemzése a legmodernebb hálózatelméleti, gépi tanulásos és mesterséges intelligencián alapuló módszerek segítségével.

Az Ökológiai Kutatóközpontnak jutó uniós támogatás 161 350 euró (57 millió forint). A program során különösen az eddigi kevésbé kutatott mikroszkopikus élőlényekre fognak figyelni, illetve a klímaváltozás és a mikroműanyag-szennyezés hatásait kutatják majd. 

(Ökológiai Kutatóközpont)

Rovatok