Index Vakbarát Hírportál

Megváltozott a homeopátiás szerek reklámozásának szabálya

2020. július 1., szerda 16:56

2019. január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatók forgalomba, ha azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak. A változás, amely 2020. július 1-jén lép hatályba azt jelenti, hogy csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg terápiás javallatukat, amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek - írja szerdai közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. 

A jogszabály-módosítás 41 olyan, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszert érintett, amelyet az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt törzskönyveztek. A 2019-es év folyamán 22 ilyen, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszer esetében kérelmezte a forgalomba hozatali engedély jogosultja a forgalomba hozatali engedély visszavonását, 8 esetben pedig elindította a javallat nélküli, egyszerűsített törzskönyvezési eljárást a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. 6 termék esetében az egyszerűsített törzskönyvezési eljárás még 2019-ben lezajlott, valamint az engedélyek kiadása is megtörtént.

2020. július 1. után a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül kizárólag az indikációval nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatóak. Ezen szerek reklámja a nagyközönség részére kizárólag a termék címkeszövegét tartalmazhatja, azon túl további információk megfogalmazása tilos.

Hazánkban a homeopátiás készítmények engedélyezése - az európai uniós jogszabályokkal összhangban - kétféle eljárással történhet. Az egyszerűsített eljárás a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható, ekkor a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani. A sima eljárás a terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetében alkalmazandó, ekkor - ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében - terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani szükséges.

(MTI)

Rovatok