Index Vakbarát Hírportál

7,5 másodpercenként születik egy újabb kártevő Androidra

2020. július 2., csütörtök 13:45

Rekordszámú, több mint 4,18 milliónyi új kártékony kódot regisztráltak tavaly a Google operációs rendszerén - írja a G Data. 

Ez azt jelenti, hogy naponta 11 500 új androidos kártevő jelent meg, vagy ha még drasztikusabbak szeretnénk lenni, akkor 7,5 másodpercenként jön egy újabb. Legtöbbjük adware, ami a hirdetések megjelenítése mellett személyes adatokat lop, de egyre több a stalkerware is, ami kémkedik a felhasználók után. 

A gyártók komolyan veszik a biztonságot, de így is nagy károkat tudnak tenni a kártékony kódok. Az adware már leginkább mobileszközökön gyakori, és bár első pillantásra kisebb kárt okoz, mint egy zsarolóvírus, de nem szabad alábecsülni. Ezek a kártevő appok összegyűjthetik a felhasználók tartózkodási helyét és böngészési előzményeit, majd ezeket az adatokat tovább értékesíthetik.

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait. A zsarolóvírustól vagy más kártevőtől eltérően relatíve egyszerűn kifejleszthetők, vagyis minimális erőfeszítéssel viszonylag nagy sikert érhetnek el a bűnözők.

A kéretlen reklámokat megjelenítő kódok általában ingyenesen letölthető alkalmazásokkal kerülnek az eszközökre, és főleg a nem hivatalos forrásból származó alkalmazások jelentenek veszélyt. 

A kémprogramok egy adott személy tartózkodási helyének folyamatos követésére használnak. Hozzáférnek a megfigyelt áldozat fotóihoz, közösségimédia-profiljához, geolokációs adataihoz, a videó- és hangfelvételekhez. Az alkalmazás a háttérben rejtőzködve, az áldozat tudomása nélkül fut. A stalkerware telepítése az áldozat személyiségi jogainak megsértését jelenti, főként a nőket érinti.

Rovatok