Index Vakbarát Hírportál

Másfél milliárd dollárt fizet a Google az Apple-nek, hogy kiszorítsa a konkurenciát

2020. július 2., csütörtök 14:29

Az Egyesült Királyság piacszabályozó szerve szerdán közzétette a Google és az Apple megállapodásának részleteit, amelyek szerintük károsak lehetnek a szabad versenyre. 

A jelentésből az derül ki, hogy a Google jelentős összeget fizet az Apple részére, hogy ők legyenek a Safari böngésző alapértelmezett keresőmotorja. 

Ez a megállapodás jelentősen háttérbe szorítja a piac többi szereplőit, akiknek így esélyük sincs a terjeszkedésre és a bővülésre – írja a jelentés. 

Az összeg 2019-ben 1,5 milliárd dollárt jelentett, aminek a jelentős részét már meg is kapta az Apple. Ez hátrányhoz juttatta az olyan versenytársakat, mint a Microsoft, a Verizon, a Yahoo vagy a DuckDuckGo, amik egyébként szintén fizetnek azért, hogy opcióként őket is be lehessen állítani, mint használni kívánt keresőmotor. 

Az Apple és a Google nem kommentálta a jelentést, de korábban a Bernstein elemzője, Toni Sacconaghi is úgy kalkulálta, hogy éves szinten 9 milliárd dollár bevétele lehet az Apple-nek csak a hasonló szerződésekből, és az összeg jelentős része a Google-től érkezhet. 

Rovatok