Index Vakbarát Hírportál

Ne olyan hülyén válasszon jelszót, mint minden 142. ember!

2020. július 2., csütörtök 11:34

Több mint egymilliárd kiszivárgott felhasználónevet és jelszót vizsgált meg egy kutatás, és arra az eredményre jutott, hogy a legkedveltebb jelszó az

123456.

Olyan népszerű, hogy minden 142. felhasználó gondolja úgy, hogy ezzel a számsorral próbálja megvédeni az adatait. Tavaly egy hasonló kutatásból kiderült, hogy népszerű még az a jelszó is, hogy jelszó (vagyis password), aminél a hatékonyság szintén nem áll egyenes arányosságban a népszerűséggel.

Most egy programozó tanuló, Ata Hakçıl szerezte be a kiszivárgott jelszavakat, és elemezte őket, hogy olyan mintákra jöjjön rá, ami segítség lehet azoknak, akik azt hiszik, hogy az ő jelszavuknál nincs jobb. Például kiderült, hogy az 1000 legnépszerűbb jelszó ismétlődik az elemzett felhasználók 6,6 százalékánál. 

Persze nem kell ahhoz ennyi adatot átnézni, hogy egyértelmű legyen, hogy az 123456 nem a legjobb jelszó, de az is kiderült, hogy milyen visszatérő minták vannak a biztonságosabbnak hitt jelszavakban is. A jelszavak 30 százaléka csak betűkből áll, 26 százaléka pedig csak kisbetűket tartalmaz. Az már jó, ha van benne nagybetű, de az emberek többségénél kiszámíthatóan vagy az első, vagy az utolsó betű lesz nagy. 

A legbiztosabb módszer, ha rendszeresen ellenőrzi, hogy az ön adatai kiszivárogtak-e, illetve ahol csak lehet, kétfaktoros azonosítást választ. 

Rovatok