Index Vakbarát Hírportál

KGB-iratokra bukkantak egy ház felújítása közben Lettországban

2020. július 2., csütörtök 14:31

Egy ház felújításakor, falba rejtve találták meg az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB)  három irattartónyi dokumentumát Lettországban. Az orosz nyelvű - részben kézzel írott, részben gépelt - iratokat szerdán átadták a lett országos irattárnak.

Történészek szerint nem fér kétség a dokumentumok valódiságához, mivel a bennük feltüntetett ügyiratszámok megegyeznek a lett archívumokban őrzött, más KGB-okiratokban lévőkkel, ráadásul egy olyan házban találták, ahol korábban a KGB egyik munkatársa élt. Az iratokat eredetileg meg kellett volna semmisíteni.

Egyelőre csak találgathatunk, hogy miért rejtette el az iratokat. Még azon vagyunk, hogy a nevét és személyi adatait ellenőrizzük

- közölte Gints Zelmenis levéltári kutató. A dokumentumok különböző időszakokból, a KGB ideológiai kémelhárítással foglalkozó osztályáról származnak.

A szovjet állambiztonsági szolgálattól mindössze néhány zsáknyi dosszié és a volt KGB-ügynökök neveit tartalmazó lajstrom maradt meg Lettországban, az igazán kényes információkat tartalmazó iratokat viszont megsemmisítették, vagy Moszkvába szállították. Máig több egykori besúgó kilétét homály fedi.

Sokáig vitatott volt, hogy a balti ország mitévő legyen a hiányos iratokkal. A lett levéltár csak 2018 végétől kezdett nyilvánosságra hozni olyan dokumentumokat, amelyek korábban csaknem 25 éven át bizalmasaknak számítottak.

Rovatok