Index Vakbarát Hírportál

A Lordok Háza szerint is szerencsejáték a lootboxozás, ezért szabályozni kell

2020. július 2., csütörtök 22:59

A brit parlament felső háza, vagyis a Lordok Háza egyik testülete arra megállapításra jutott, hogy a lootboxozás gyakorlatilag szerencsejátéknak minősül, ezért ezt a tevékenységet a brit szerencsjáték-törvénynek kellene szabályoznia - írja a Sky News.

A játékipar utóbbi néhány évének legnagyobb pénzszivattyúját már többször igyekeztek elgáncsolni kormányok, korábban a belga és a holland kormány döntött például úgy, hogy a Fortnite lootboxai illegális szerencsejátéknak minősülnek. De olyan cégek is igyekeznek fellépni ellene, mint a Nintendo, ahol azt mondják, hogy a játékosoknak legalább azzal tisztában kell lenniük egy lootbox megvásárlásakor, hogy mi található benne, hogy ne teljesen klasszikus zsákba macska legyen a dolog.

Ennek ellenére a lootboxozás, vagyis az a tevékenység, amikor egy játékban lehetőség van arra, hogy némi pénz befizetéséért cserébe a játékos kapjon egy bármit, él és virul. Azért bármit, mert a lootboxozás lényege pont ez, gyakorlatilag egy virtuális kaparós sorsjegy, az ember egyáltalán nem tudja, hogy a befizetett pénzért cserébe pontosan mit kap majd. A játékban használható eszközt, esetleg a játék kinézetére hatással lévő optikai tuningot, vagy ezek ötvözetét.

A Lordok Házának mostani megállapítása egy újabb erős jel arra, hogy a világ igyekszik reagálni arra, ami néhány év alatt teljesen megmételyezte a játékipart, és aminek köszönhetően a játékgyártók úgy tudják szivattyúzni a pénzt a játékokból, hogy így végre esélyük van rendesen hasznot termelni az őrült mennyiségű pénzből készülő játékokból. A probléma megoldása nem egyszerű, de legalább a folyamat elindulni látszik.

Korábban ebben a nagy anyagunkban foglalkoztunk a pay to win játékmodellekkel és a lootboxozással is, néhány kollégánk komoly beismerő vallomásával tarkítva.

Rovatok