Index Vakbarát Hírportál

Jobban viselik a világjárványt, akik szeretik a katasztrófafilmeket

2020. július 3., péntek 10:43 | aznap frissítve

A pszichológusok szerint azok, akik szeretik az apokaliptikus, világvégéről szóló filmeket, sokkal jobban viselik a jelenlegi világjárványt. 

Már ha jó a film, de a szakemberek szerint például a Fertőzés pont egy olyan mozi, aminél odafigyeltek arra, hogy valósághű legyen, ezért fel tudja készíteni a nézőket, mire lehet számítani egy világjárványnál, kezdve a pánikvásárláson át az izolációig vagy a kamugyógymódok megjelenéséig. 

Egy jó filmnél az ember beleéli magát a szituációba, és elgondolkozik a lehetséges megoldásokon

– mondta Coltan Scrivner, a Chicagói Egyetem kutatója, aki szerint az, hogy az emberek többsége tudta, hogy például jó, ha felhalmozza a WC-papírt, bizonyítja, hogy tanultak a filmekből, és átgondolták, mit kell tenni egy hasonló élethelyzetben. 

310 önkéntes filmnézési szokásait mérték fel, majd beszélgettek velük arról is, hogyan érintette őket a világjárvány, mennyire szorongtak, tapasztaltak-e depresszióra hajazó tüneteket, vagy hogy volt-e alvászavaruk. 

Kiderült, hogy a horrorfilmek rajongóit nem igazán hatotta meg az, ami jelenleg a világban történik. Akik viszont olyan filmeket néznek, ahol a társadalom összeomlik, sokkal rugalmasabban kezelték a helyzetet, és alapjában jobban felkészültek mind mentálisan, mint gyakorlatias dolgokban. 

A kutatók szerint a világvégefilmek népszerűségének egyik oka, hogy biztonságos módot kínálnak arra, hogy megtapasztalják, milyen is a társadalmi káosz. Nem feltétlenül azt jelenti, hogy a nézők ugyanúgy fognak viselkedni, ahogyan azt a filmben látták a főhőstől, de mindenképpen olyan háttértudást szereznek, ami befolyásolja a valós döntéseiket. 

Rovatok