Index Vakbarát Hírportál

A programozói szakzsargonból is kiirtanák a rabszolgaságra utaló kifejezéseket

2020. július 3., péntek 16:06

A Twitter mérnökei a Black Lives Matter mozgalom miatt arra jutottak, hogy itt az ideje, hogy a közösségi oldal évtizedes kódolási nyelvezetében változtatásokat eszközöljenek. 

Nagyon sok olyan programozói szakzsargon van, amit a fejlesztők egymás között is használnak, a legtöbbször ezeket a kifejezések egyetemesek, azaz nem is magyarítják őket. Eddig a programozók az alap kódot úgy hívták, hogy "Master", amit felügyelt, azok voltak  a "Slave" azaz a rabszolga kódok. Ezt most vezető, és követő szófordulatokra cserélik, de több kifejezést is szeretnének lecserélni, hogy még véletlenül se utaljon a rabszolgatartásra. 

De több olyan kifejezést is összegyűjtöttek, ami szerintük igényelne egy kis újragondolást. A "Blacklist", azaz feketelista helyett inkább célszerű lenne a tiltólistát használni, ahogyan ennek az ellentéte sem a fehér "Whitelist" lenne a jövőben, hanem "Allowlist", azaz engedélyezetti lista. 

Az új nyelvezetet már kezd meghonosodni a Twitternél, de a fejlesztőik szeretnék, ha más cégek is átvennék az új, politikailag korrektebb szakzsargont. 

Rovatok