Index Vakbarát Hírportál

A terhesség alatti marihuánafogyasztás kihat a gyerek alvására

2020. július 3., péntek 14:13

Bár az Egyesült Államokban csökken azok száma, akik alkoholt fogyasztanak vagy dohányoznak a terhességük alatt, meredeken emelkedik azoké, akik marihuánát fogyasztanak.

Ennek nemcsak az az oka, hogy több államban is legális a használata, hanem mert az alternatív gyógymódokat keresők körében elterjedt, hogy elviselhetőbbé teszi a reggeli rosszulléteket.  

Egy 12 ezer fő bevonásával készült alváskutatás viszont most azt állítja, hogy az anya marihuánahasználata alvásproblémákat okozhat évtizedekkel később a gyerekénél. 

A 9-10 éves  gyerekek alvási szokásait fiatal felnőtt korukig követték, és az előzetes kérdőívezés során a gyerekek édesanyjának azt a kérdést is feltették, hogy milyen gyakran fogyasztott marihuánát a terhessége alatt.  Az édesanyáknak a gyerekek alvását is jellemezni kellett aszerint, hogy milyen könnyen alszik el, meddig alszik, felébred-e éjszaka, szokott-e horkolni, vagy előfordul-e napközbeni álmosság. 

Közel 700 gyerek édesanyja mondta, hogy rendszeresen fogyasztott marihuánát a terhessége alatt, közülük 184 naponta, 262-en pedig naponta többször is. Miután figyelembe vettek néhány más tényezőt is, mint az anya végzettsége, a családi állapota vagy a jövedelem, a kutatók előtt kirajzolódott egy minta. 

Azok az anyák, akik azt mondták, hogy fogyasztottak marihuánát a terhesség alatt, nagyobb számban számoltak be arról, hogy a gyereküknek valamilyen alvási nehézsége van. Minél gyakoribb felhasználók, annál nagyobb a valószínűbb, hogy a gyerekeik alvásával gond lesz. 

A kutatók azt mondták, hogy az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szülőknek 10 év távlatából kellett visszaemlékezni, hogy fogyasztottak-e marihuánát, és milyen gyakran, ráadásul egy olyan dolgot kellett bevallaniuk, ami akkor még illegális volt. Ezért nem jelenthető ki százszázalékosan, hogy sikerült kiszűrni minden olyan anyát, aki érintett lehet. Ugyanakkor kisebb mintákon is jól látszik, hogy azoknál, akik fogyasztottak marihuánát, az átlagnál gyakoribb, hogy a gyerekek nehezen ébrednek. Korábbi kutatások pedig azt igazolták, hogy akik tinédzserként gyakran fogyasztanak marihuánát, később álmatlanságtól szenvedhetnek. 

Rovatok