Index Vakbarát Hírportál

Szabad szemmel is látható lesz a NEOWISE-üstökös

2020. július 5., vasárnap 12:21

A hónapok óta nagy reményekkel várt C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös elérte napközelségét, és miután egy hete nagyon jól mutatott a SOHO napkutató szonda felvételein, az első földfelszíni fotókon sem okozott csalódást. Ha így folytatja, júliusban lehet egy igazi nyári üstökösünk, amely a hónap közepén akár szabad szemmel is megpillantható lesz, írja a Csillagászat.hu.

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, ekkor a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben járt, később átjött az északi égre. Az Időkép cikke szerint július 3-án, pénteken a délutáni órákban elérte a napközelpontját, amikor a Merkúrnál jóval közelebb, 0,295 CSE-re került a Naphoz. Közelsége miatt a Merkúrt nem könnyű megfigyelni, és az üstökösök is ritkán állnak a megfigyeléshez ideális geometriában.

A NEOWISE üstökös viszont a napközelségénél korábban elérte a legkisebb látszó szögtávolságát a Naptól, és azóta napi egy fokkal messzebbre látszik tőle. Ennek köszönhető, hogy már a napokban észlelni lehetett a Földről. A Naptól távolodva, a Földhöz közeledve pedig egyre kedvezőbb megfigyelési helyzetbe kerül.

Kollégánknak vasárnap hajnalban Zamárdiban sikerült lefotóznia az üstököst. Szerinte az éles szeműek szabad szemmel már most is észrevehetik, de egy alap távcső jó szolgálatot tesz.

Az üstökös legközelebb hozzánk július 23-án kerül, amikor 0,692 CSE-re lesz tőlünk.

(Borítókép: Nagy Attila Károly / Index)

Rovatok