Index Vakbarát Hírportál

Egészségügyi álláskeresőt indít egy magyar startup

2020. július 6., hétfő 08:57

A koronavírus világjárványa rámutatott a betegápolás és az idősgondozás kihívásaira, a kórházak és az idősotthonok egyaránt veszélyes tereppé váltak. A kórokozó világszerte az idősotthonokban szedte a legtöbb áldozatot, idehaza pedig a kórházakban más betegséggel ápolt betegek egy részét is hazaküldték, hogy helyeket szabadítsanak fel. Erre lehet egy válasz az otthoni ápolás, amely a veszélyhelyzet előtt is erősödő trend volt.

Még a járvány előtt beszélgettünk a Hiper nevű startuppal, amely az egészségügyi állásközvetítésben vállal szervező szerepet, hogy a munkáltatók, illetve a szakdolgozók és az orvosok egymásra találjanak, de a cikket, mint sok másikat, későbbre halasztotta a járványról való tudósítás fontossága. A hiper.jobs alapvetően a klinikai vizsgálatok nagyon speciális álláskeresési piacára készült, de a fejlesztés közben bővült a cél, a teljes egészségügyi szektor regionális állásközvetítői piacán szeretnének vezető szerepet.

Az új gyógyszerek és orvosi eszközök bevezetését megelőző klinikai vizsgálatok úgy szerveződnek, hogy van egy meghatározott protokoll, amely előírja, hogy mikor kell a páciensnek bemennie a kórházba, és milyen vizsgálatokat végeznek el rajta. Egyre elterjedtebb, hogy ezen vizsgálatok egy részét a páciens otthonában végzik el, ápolók közreműködésével. Az igények területi és időbeni dinamikus változása miatt, a szolgáltatást nem gazdaságos főállású munkaerő bevonásával működtetni, ezért hatalmas ápolói adatbázist kell építeni a rendszer gördülékeny működéséhez.

„Az ápolói adatbázis építésben a nehézségek azzal kezdődnek, hogy a legtöbb fejvadász cég csak az önéletrajzra támaszkodik, ami nem elég pontos. Sőt, néha még a megbízók sem tudják pontosan meghatározni, hogy mit szeretnének” – mondta dr. Sági Zoltán, a Hiper fejlesztési vezetője, aki maga is orvos, és a járvány előtt gyakran járt ki Angliába is dolgozni.

Nagyon nem mindegy például, hogy a munkavállaló csak ott dolgozott a klinikán, amikor egy vizsgálatot lebonyolítottak, vagy aktív résztvevője volt, esetleg döntéshozó szerepet töltött be.

„A kutatási ápolók biztosítása mellett kihívást jelent az egyéb szakemberek toborzása is. A vállalatok sokszor csak annyit írnak a hirdetésben, hogy keresnek egy embert a vizsgálat monitorozására, vagy esetleg egy projektmenedzsert. Ezután az álláshirdetőknek rengeteg pénzükbe és idejükbe telik, amíg megfelelően leszűrik a jelölteket, elvégzik az interjúkat és teszteket” – mondta a Hiper vezetője.

Különleges terep az egészségügy a munkaerőpiac, mert csupán a szakmai kompetenciák alapján több tucat különböző kategóriát lehet felállítani, és akkor az olyan személyes tulajdonságokat még nem is vizsgáltuk, mint a kreativitás, az empátia, a csapatba való beilleszkedés vagy a kommunikációs készség.

A Hiper éppen ebben szeretne segítséget nyújtani. Amikor az álláshirdető feltölt egy betöltendő pozíciót, ahhoz választhat a részletes szakmai és személyes jellemzői csomagokból. Ezek a szakértők által összeállított csomagok az egyedi igények szerint pontosíthatók. Ezt követően már csak olyan egyszerű dolgokkal kell a hirdetést kiegészíteni, hogy milyen idegennyelv- és számítógépes tudást várnak el, és kell-e jogosítvány az adott pozícióhoz. A Hiper a regisztráció során teszteli az álláskeresők készségeit, hogy az állásra jelentkezéskor megadott információk a lehető legpontosabban fedjék a valóságot. A feldolgozott adatok alapján számszerűen megmutatják, hogy az álláskereső mekkora eséllyel válhat be az adott pozícióra a szakmai tudása és a személyiségjegyei alapján.

A rendszerben meg lehet nézni a részleteket is, hogy ez a százalékos esély milyen szakmai hátteret és milyen készségeket takar. Persze vannak „KO kritériumok” (pl. a végzettség), amelyek automatikusan kiütik a jelentkezőt. A Hiper tisztán megmutatja, hogy mik az elvárások egy adott munkakörben, így az álláskeresők is valós képet kaphatnak a készségeik tesztelésével arról, hogy miben lenne érdemes fejlődniük.

A rendszer kegyetlenül őszinte, de hiszünk benne, hogy ezzel a jelentkezőket is segítjük.

Egy ilyen segítség a Hiper rendszerében, hogy nem engedik el a felhasználók kezét egy pozíció betöltésekor. Sikeres elhelyezkedés esetén a cégektől befolyt pénzből motiválják az új munkatársat. Kreditet írnak jóvá a Hiper-számláján, amit a náluk elérhető online tanfolyamokra lehet felhasználni. A Hiper abban bízik, hogy ezáltal akkor is tudja segíteni az egészségügyi és természettudományos végzettségűeket, amikor éppen nem keresnek új állást, de szeretnének fejlődni.

Rovatok