Index Vakbarát Hírportál

Két órát dobhat a laptop akkuidején a Chrome frissítése

2020. július 6., hétfő 15:11

A Google Chrome hosszú ideje őrzi már a piacvezető helyzetét a böngészők között, egyrészt azért, mert tökéletes szinkronban van az összes Google alkalmazással, másrészt meg azért, mert amúgy tényleg jó használni. Hibái persze azért vannak, közismert probléma például az, hogy több megnyitott fül esetén rengeteg erőforrást vesz igénybe, a laptop akkuját elég intenzíven meríti is ilyenkor. Ez utóbbival láthatóan a Google is tisztában van, a Chrome egyelőre csak bétában létező 86-os verziójában pedig egy kísérleti funkcióval venné elejét a dolognak, ami kilőné a háttérben lévő füleken futó JavaScript időzítőket és trackereket – írja az Engadget.

A megfelelő körülmények között ezzel szignifikánsan megnövelhető a laptopok üzemideje, a Google állítólag egy tesz során 36 háttérben megnyitott füllel, illetve egy üres előtérben lévő füllel két órával tolta ki a teljes lemerüléshez szükséges időt. Ez persze elég szélsőséges helyzet tűnik, de annyira azért nem életszerűtlen, hogy simán lesöpörjük az asztalról. Ha az előtérben lévő fülön egy YouTube videó ment, akkor ennyit nem lehetett spórolni, de még ebben a jóval reálisabbnak tűnő helyzetben is 36 percet tudtak nyerni az eddigi helyzethez képest.

Azt érdemes hangsúlyozni, hogy egyelőre csak kísérleti funkcióról van szó, semmi sem garantálja, hogy a 86-os verzió megjelenésekor készen is lesz, ahogy azt sem, hogy nem törlik el még a héten a projektet. Ha viszont a funkció egyszer tényleg eljut a felhasználókhoz, azzal a Google egy fontos problémát tudna orvosolni, a laptopos felhasználók jelentős része panaszkodik ugyanis arra, hogy a Chrome aránytalanul gyorsan meríti a gépüket.

Az Apple és a Microsoft rendszeresen fel is hívja erre a figyelmet, hogy a maguk böngészőit népszerűsítsék, ám ha ezzel a lépéssel a Google megelőzni nem is tudja majd őket – a saját tesztjeik alapján a Safari még mindig jobban teljesít ezen a téren –, annyira talán le tudja csökkenteni a különbséget, hogy ne ezen múljon a böngészőválasztás kérdése.

Rovatok