Index Vakbarát Hírportál

A Samsung nagyot nyert a koronavírus-járvány alatt

2020. július 7., kedd 13:14

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai szinte minden céget elértek az elmúlt hónapokban. A Samsung friss közleménye szerint azonban a dél-koreai vállalat összességében még kifejezetten pozitívan is jön ki a globális gazdasági felfordulásból, ugyanis csökkenő eladások mellett is jelentős profittal zárják a második negyedévet – írja a Digital Trends.

A hivatalos számok csak később jönnek majd ki, de az előzetes jelentés szerint a cég az áprilistól júniusig tartó negyedévben 8,1 billió dél-koreai von (2,1 billió forint) nyereséget termelt, ami az előző évi azonos időszakhoz képest 22,7 százalékos növekedés. Ráadásul annak ellenére sikerült ilyen mértékben növelni a profitot, hogy az eladások a Samsungnál is jelentősen, 7,4 százalékkal csökkentek, 52 billió vonra (13,6 billió forintra).

A várakozásokat meghaladó nyereség magyarázata, hogy bár a járvány miatt a Samsung is jóval kevesebb okostelefont, tévét és háztartási gépet adott el, a távmunka térhódításával megugrott a kereslet a szervercsipek iránt, hogy a felhőszolgáltatásokat futtató adatközpontok lépést tudjanak tartani a megnövekedett terheléssel. A folyamat a csipek árát is feltornászta.

A Nomura nevű pénzügyi szolgáltatócég elemzője szerint a folyamat a közeljövőben visszafordulhat, azaz csökkenni fog a szervercsipek iránti kereslet, de egyúttal a szórakoztató elektronikai eladások is elkezdenek visszatérni a rendes kerékvágásba.

Rovatok