Index Vakbarát Hírportál

Rekordmagas volt a szibériai átlaghőmérséklet júniusban

2020. július 7., kedd 14:47

Rekordmagas átlaghőmérsékletet mértek Észak-Szibériában, az északi sarkkörön túl júniusban. Egyes helyeken 10 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet a megszokottnál az Európai Unió adatai szerint, írja a BBC.

A soha nem látott meleg erdőtüzeket idézett elő a régióban, a tüzek miatt 59 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe. Július 6-án 246 tűz égett Szibériában, ezek 1400 négyzetkilométernyi területet borítanak be jelenleg. A szakértők szerint az északi sarkkör kétszer olyan sebességgel melegszik, mint a globális átlag. Carlo Buontempo, a Kopernikusz program Klímaváltozás Szolgálatának vezetője aggasztónak nevezte a júniusi adatokat. 

A Kopernikusz kutatói szerint átlagosan 5 Celsius-fokkal volt magasabb a régió átlaghőmérséklete júniusban a szokásosnál. Két héttel ezelőtt Verhojanszkban rekordmagas hőmérsékletet, 38 fokot mértek, ez 18 fokkal volt több, mint az átlagos júniusi maximum. A rekordot egyelőre még nem hitelesítették.

Júniusban Szibéria több pontján is mértek 30 fok feletti hőmérsékletet, májusban pedig szintén született új rekord: az északi szélesség 72. fokán fekvő szibériai Csatanga településen 25,4 fokot mértek.

Rovatok