Index Vakbarát Hírportál

Medúzák ezrei rohanták le az izraeli erőművet

2020. július 9., csütörtök 20:57 | aznap frissítve

Az izraeli Askelón város mellett üzemelő szénerőmű hűtővízcsatornáját szinte teljesen eltömítette a Földközi-tengerből érkezett kék medúzák ezrei. Az üzemeltető Israel Electric Corporation cég illetékesei szerint az állatok szinte ellehetetlenítették az erőmű hűtését, és ezzel az áramtermelést veszélyeztették.

Az erőmű munkásainak egy nap alatt sikerült eltávolítaniuk a medúzákat a hűtőcsatornából, így végül az erőmű termelését nem kellett leállítani. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy a túlszaporodó medúzák veszélyeztetik az erőművek működését Izraelben. A Haifai Egyetem biológusai elmondták, hogy már az 1980-as évek óta előfordulnak efféle medúzatúlszaporodások, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy e jelenség az éghajlatváltozás következménye lenne.

Tavaly azzal magyarázták az izraeli strandokat ellepő medúzák tömegeit, hogy korábban szokatlanul sok eső esett, amely sok tápanyagot mosott a tengerbe. Normális esetben a Földközi-tenger izraeli partvidékének vize alacsony tápanyagtartalmú, így a medúzák nem tudnak elérni túlságosan magas egyedszámot.

(Jerusalem Post, Israel Hayom)

Rovatok